Avel
Training
Utbildning

July 2nd, 2014

Unghästarna drivs på fjällbete

th3

th2

th

Nu är unghästflocken släppt på fjällbete vid Greniviks långa strandlänga. Det är ett fantastiskt sätt för unghästar att växa upp och leva flockliv på flera kvadratkilometer stora områden med rätt bra sluttning som b la stärker leder och ligament.  I år drev vi flocken till häst och det gick bra, mycket tack vare Saxi. Þórshamar, Freyr och inte minst Max. Det var full fart på flocken hela vägen hemifrån ned till Grenivik.  Vi hämtar hem flocken igen i början av september.

July 1st, 2014

Heitur pottur!

hp

hp2

Äntligen är den klar! Vår nya heitur pottur med spotlights och massagefunktion! Det är förmodligen norra Islands dyraste utomhusjacuzzi för maskinisten lyckades gräva av både varmvatten, kallvatten och bredbandet! Benni och hans team har snickrat och gjort ett superbra jobb. Elektrikerna var inte fullt så snabba och har lite jobb kvar. Men vi har hunnit inviga härligheten och det blev Anne, Malin och Embla (och Moster High dockorna) som fick den äran. Med Amarone i glasen såklart! Vi ser fram emot långa och sköna bad efter ridningen i sommar.

th11

June 13th, 2014

Underbara sommar!

atoppa

Toppa har plötsligt blivit mamma i stället för ridhäst.


btoppa

Birna hälsar på fölet

Än så länge har vi haft en helt fantastisk sommar. Sol, sol, sol och lagom milda sydliga vindar. Helt underbart och hästarna njuter lika mycket som vi. Fölen börjar födas ett efter ett och gamla Toppa ( 16 eller 17 år) stod för den största överraskningen av alla. Hon nedkom med ett föl mitt i ridhästflocken en morgon. Toppa var skodd och satt i träning inför sommarens ridresor men nu får hon bli mamma i stället och hon verkar stortrivas med det. Ingen vet vem pappan är, det är väl 3 hingstar som är aktuella. Sjarmi, Frumherji eller Áfangi. DNA får visa vilken av dessa herrar Toppa hade en hemlig date med förra sommaren. Roligast av allt var att Toppa ägs ju av Birna (vi gav henne Toppa när hon förlorade Kria) och fölet föddes dagen innan Birna skulle konfirmeras (något som är väldigt stort här på Island) och Birna blev så glad över den oväntade fölungen. Den bästa konfirmationspresenten sa hon!

3

Líras och Frumherjis dotter Þoka frá Hléskógum

Även Líra har fölat, ett stoföl efter Frumherji så det känns bra. Hon heter Þoka frá Hléskógum och är fux eller möjligen rödblack. Nu väntar vi två föl till, efter Smári frá Skagaströnd och Þristur frá Feti.

4

Lite nytt!

Förövrigt är det full rulle med att starta upp sommarsäsongen på alla sätt.  I skrivande stund har vi gäster från Ryssland och i nästa vecka kommer det folk från både Irland och Tyskland. Gästboendet har fått sig ett uppsving och nästa vecka kommer killarna och ska dra in vatten till nya badrummet och ta da…..börja gräva för vår nya heita pottur som just anlänt! Ljuvliga dagar och härlig solbränna!

1

Eyjafjördur


2

Maskrosäng


6

Grönt är skönt!


7

Unghingstarna Hattur och Gyllingur frá Hléskógum.


8

Ridhästarna är igångsatta.


11

En härlig morgon. Observera unghästflocken längst bort i bild.


13

Unghästar. Runt den 20 juni släpper vi dem på fjällbete.


15

Här är Aska, Kolskeggur, Eldey, Glæsir, Fengur och Þraut.


12

Och Framtid frá Hléskógum e. 9,5 töltaren Viti frá Kagaðahóli.


10

Ordning och reda. Städdag på Hléskógar.

June 6th, 2014

Stikla till Landsmót

astiklan

Stikla och Þorri. Foto: Óðinn Örn/Eidfaxi.

Häromdagen visades Stikla frá Efri-Mýrum i Hafnafjördur och hon briljerade  och fick hela  5 x 9.0!  9.0 för tölt, trav, form, spirit och långsam tölt och er höll 8.48 för ridegenskaper. Exteriören på 8.11 behöll hon och totalt fick hon 8.33 och därmed har hon med råge kvalat till Landsmót i den 7-åriga och äldre  stoklassen. Vi skickade Stikla till Þorvaldur Árni Þórvaldsson i mitten av mars och hon ligger i topp på hans favoritlista som han säger själv (och ingen liten kokurrens, jag höll på att svimma när jag såg vilka hästar hon skulle stå med i hans stall). Änsålänge ligger Stikla i topp 10 in på Landsmót. Vi är såklart mycket glada och stolta över fina Stikla. Tanken var egentligen  att hon skulle starta  i B-flokk då hon presterat över 8.50 där. Men nu blir det avelsklassen och det är också roligt.

Hind frá Efri-Mýrum visades om häromdagen riden av Þorsteinn Björnsson på Hólar och nu sitter passen som en smäck, 8.5, men hon sänkte av någon anledning proportioner från 8.5 till 8.0 och galopp, spirit och skritt från 8,5 till 8,0, (7.90 totalt) och det måste vi råda bot på. Därför har även Hind nu skickats till Þorvaldur som ska träna henne i sommar.

Milla frá Hléskógum är ett 5-årigt sto som vi sålde som ung till Inger Bergdal-Kyrö i Kiruna och i går erhöll Milla fina 8.18 för exteriör och unghingsten Árvakur frá Hléskógum f. 2010 som är uppfödd och ägs av Annika Stenman, Hedenästet fick även han en första klass på exteriören på 8.10. Båda visades av Þórhallur Þorvaldsson som tog över alla mina träningshästar i april.

ahle

Hléskógar

Nu pågår förberedelserna inför sommarens ridresor för fullt och vädret har varit fantastiskt bra så här långt. Mycket sol på dagarna och mycket regn på nätterna som glädjer en hästbonde. Hästarna är skodda och igångsatta, några till ska hämtas hem, en heitur pottur är beställd och ska installeras i trädgården och gästboendet har fått sig ett lyft. Vi har fullbokat i sommar men om du är sugen på att komma till oss nästa år så har vi en hel del både nytt och spännande på gång. B la deltagande på istävlingen på Mývatn Open den 16:onde mars 2015  både i tölt och gæðingakeppnisklassen. En ny ridresa för vana ryttare från Eyjafjördur över till Skagafjördur nästa sommar är under planering och nästa höst kommer vi även ta emot ett begränsat antal ryttare (max 6 st.) som får hänga med på hästinsamling söder om Akureyri.

June 3rd, 2014

Vila i frid fina, fina Frumherji

bild

Frumherji frá Hléskógum

Tårarna har sprutat i flera dagar och den obehagliga känslan av vanmakt och orättvisa har varit svår att handskas med. Men nu har den värsta chocken lagt sig och det känns bara tomt och så onödigt. I lördags morse kom veterinären för att kastrera åringarna. Dagarna innan hade jag och Raggi bestämt att låta kastrera Frumherji, BLUP 118 e: AEgir frá Litlalandi 8,50 tot. u: Fruma frá Akureyri 8.23 tot., (som vi fött upp och tagit fram själva, förövrigt syster till Stikla) Tanken var att han skulle blir vår tävlingshäst då han var mycket bra.

Ödet, oturen och döden ville annorlunda. När Frumherji reste sig upp efter kastreringen upptäcker vi att delar av tarmarna och bukhinnan hänger ut och vår veterinär blir hyperstressad och säger något i stil med att det här är illa.
Men svetten sprutandes från pannan kämpar han med att få in inälvorna igen för att i tid hinna få till ett så pass djupt stygn som ska hålla. Samtidigt beordrar han mig att ringa till grannen för att få assistans. Veterinären gör ett bra jobb och lyckas få till ett bra stygn och situationen känns lite lugnare. Frumherji lyckas till slut ställa sig upp och stygnet håller. Men efter en stund börjar han få fruktansvärda kolik/tarmvredssymptom som bara blev värre och värre så vi fick ta bort honom på plats. Riktigt,  riktigt jobbigt för alla inblandade. Sådant här är extremt ovanligt. Någon nämde risken 1 på 1.000 hästar men att  risken är tydligen större på äldre hingstar. Vi hade aldrig hört talas om detta tidigare och det blev en mycket smärtsam erfarenhet, både för Frumherji och för oss. Nu ber vi till högre makter att de hästar vi har kvar får ett långt och lyckligt liv här på gården.

bild

April 22nd, 2014

The last of the Mohichans

THTR0202

Askur och den vilde indianen!

I vintras fick jag plötsligt en låt på hjärnan. Det tog ett tag innan jag hade funderat ut vilken låt det var, soundtracket till den mäktiga slutscenen i “The last of the mohicans”. Jag började klura på ett shownummer till den stämningsfulla låten och sagt och gjort. Efter vinterns träning fick jag med mig min kollega Camilla, även hon tränare och instruktör och vi svängde i hop ett fartfyllt och mycket speciellt nummer till showen “Fákar och Fjör”. Askur fick både stegra och lägga sig ned och vi hade även inslag av traditionell dressyr. Sluta längs med medellinjen, serpentiner, arbetsgalopp på volt, lång tygel i trav osv. Numret blev mycket uppskattat. Och det bästa av allt, vi hade så himla roligt! Bilderna är tagna av proffsfotografen Þórir Tryggvason.

bild 4

Cowboyen och indianen äntrar arenan!

THTR0154

Askur läggs ned

THTR0167

Och får ställa sig upp

THTR0218

Sedan var det full fart! Och vi hade så roligt!

THTR0194

Koncentrerade inför bakdelsvändning. Lägg märke till Camillas skor!

THTR0203

Och upp! Tur man har halsring att hålla i!

THTR0223
Camilla och Örn visar lång tygel i trav
THTR0256
På väg ut

April 13th, 2014

Att träna skritt…..

IMG_7168

Sólrún skrittar i fin kontakt

millaskritt

Utmärkt skritt i lång och låg form

….är något jag anser vara mycket underskattat. I hästarnas utbildning är jag särskilt noga med att hästen kan slappna av och faktiskt skritta. Steglängd och övertramp är naturligtvis olika från häst till häst men man kan alltid träna upp och förbättra en skritt. Främst genom att få hästen att våga och förstå att länga sig fram och ned och sträcka ut hals och rygg.  Bäst är att börja från marken med kapsonarbete på volt. Mycket effektivt och nyttig träning för hästen. På nedre bilden här ovan är Milla frá Hléskógum som har en mycket bra skritt som jag lyckats göra ännu bättre genom träning och notera hennes långa och mjuka överlinje trots att jag har henne i god kontakt i tygeln och inte på lösa tyglar.

IMG_7265

Efter en sådan fartfylld galopp......

Samma sak med galopp. Galopparbete  har en bra inverkan på alla andra gångarter, särskilt för femgångshästar. Arbetsgalopp, tempovariationer i galopp och maxfart i galopp hjälper hästen att länga steg och öka lungkapacitet. Så bryt tölt och travvanan och ut och träna galopp och skritt. Skritten blir ofta bättre efter galoppen!

IMG_7378

Kan man få sådan här fint stäck i traven!

April 10th, 2014

Flott fyrgångssto till salu

tolt2

ask

sk2

trav

IS2006265998-Skipting frá Akureyri. Mycket fint 4-gångssto till salu. Lämplig tävlings och/eller barn/ungdoms/familjehäst. BLUP 114. e: Kvistur frá Skagastönd (8.58). Välriden och välutbildad, lätt i munnen. Fina gångarter och har ännu mer att utveckla. Underbart lynne och helt “bombproof” i alla situationer.

Pris: 6.000 SÅLD TILL TYSKLAND.

April 10th, 2014

Sorg och vårkänslor

Det har varit en påfrestande och jobbig vecka. Vi har förlorat vårat avelssto Smáradís frá Árbakka. När stona togs in för att få sina tänder kontrollerade och för att vänjas av från sina fjolårsföl  upptäckte vi att hon var hängig. Sedan följde en veckas kamp att ” få i gång henne”. Hon ville inte äta, dricka och hade hög feber. De tre sista dygnen stod hon med dropp och fick medicinering intravenöst. Men det gick inte. Hon blev bara sämre och sämre och kunde till slut knappt ställa sig upp. Vi tror att hon kastat sitt föl men vet inte om det är däför hon blev sjuk eller om hon kastat fölet för att hon var sjuk. Vi fick ta bort henne och hon vilar nu i frid här på gården.

to IMG_7265

bild 1

Vi vägrar dock att gräva ned oss i det här, vi hade vår beskärda del av sorg förra vintern, och blickar framåt. Våren är här och hästarna går bra. Sólrún frá Veðramóti är ett 5-årigt sto som varit inackorderad hos oss sedan hon var 1 år. Hon blir bara bättre och bättre och hon är en riktigt rolig häst att rida. Stikla och Hind får fina rapporter från sina respektive tränare och det är roligt. Sjarmi har börjats sättas i gång lite smått igen efter en viloperiod och han är bara så fin och vi siktar på bedömning nästa vår när han blir 5 år.

bild 4

kaka

Sandra har under denna termin hållit barn och ungdomsutbildning på den kända gården Torfunes som har mycket goda faciliteter.  Hela 25 barn och ungdomar deltar på kursen och vi har mycket roligt tillsammans! Och när man trillar av så får man minsann komma med en tårta till ridfröken! I maj är det examination med cowboy och indiantema. Och på tal om indianer och cowboys. Nästa vecka deltar Askur och Sandra i en stor show i Akureyri där vi just är mycket inspirerade av indianer och cowboys! Mer om det kommer!

askur

March 20th, 2014

Är det inte det ena så är det det andra….

bild 21

En istäckt Hnoss frá Hléskógum

bild 41

Ingen rolig syn

inne

Þruma med årsfölet Violetta frá Hléskógum i tryggt förvar

I dag är en sådan där dag som man undrar varför man bor på norra Island. Galen snöstorm som blåst sönder ena takdörren i ridhallen i natt och fyllt den med snö. Alla vägar är avstängda och skolor och dagis har bommat igen. Vad gäller hästarna är vi dock beredda på snöoväder i år. De dräktiga stona med föl är inhysta i gamla ladan där de kan utfodras och unghästflocken är instängslade med 3 meters stolp. Samtidigt får man inte glöma att det är just det här klimatet som gjort islandshästen till den tåliga och uthålliga ras den är. Och så länge man vet att hästarna är säkra så kan det även vara rätt mysigt med snöstorm i bland. Perfekta dagar att läsa, titta på film eller bara slappa, något vi inte gör så ofta.

Annars flyter det mesta på. Unghästarna (vi har nästan bara 4 och 5 åriga hästar i stallet) går bättre och bättre även om det kommer bli svårt att rida nu de närmaste dagarna p g a all snö, både inne och ute men det är bara att ta den med en nypa salt och ta en dag i taget. Förra veckan fick Sandra sig en rejäl avsittning från en av unghästarna och brakade rakt in i cementväggen med knät före som är ganska illa däran. Inget brutet tror vi men ont gör det.

kna

Svullet och ont!

thorshamar

Þórshamar tävlar

3istil

Max, Stikla och Hind

Förra helgen var Þórshamar och tävlade istölt igen och vi är stolta över våra fina verksamhetshästar! Och på tal om fina hästar har nu även Stikla lämnats i väg till en av Islands bästa tränare  på södra Island för att se hur vi kan presentera henne på bästa sätt till sommaren.

hingstar

Här mäter hingstarna Askur, Sjarmi och Árvakur sina krafter

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek