Avel
Training
Utbildning

April 13th, 2014

Att träna skritt…..

IMG_7168

Sólrún skrittar i fin kontakt

millaskritt

Utmärkt skritt i lång och låg form

….är något jag anser vara mycket underskattat. I hästarnas utbildning är jag särskilt noga med att hästen kan slappna av och faktiskt skritta. Steglängd och övertramp är naturligtvis olika från häst till häst men man kan alltid träna upp och förbättra en skritt. Främst genom att få hästen att våga och förstå att länga sig fram och ned och sträcka ut hals och rygg.  Bäst är att börja från marken med kapsonarbete på volt. Mycket effektivt och nyttig träning för hästen. På nedre bilden här ovan är Milla frá Hléskógum som har en mycket bra skritt som jag lyckats göra ännu bättre genom träning och notera hennes långa och mjuka överlinje trots att jag har henne i god kontakt i tygeln och inte på lösa tyglar.

IMG_7265

Efter en sådan fartfylld galopp......

Samma sak med galopp. Galopparbete  har en bra inverkan på alla andra gångarter, särskilt för femgångshästar. Arbetsgalopp, tempovariationer i galopp och maxfart i galopp hjälper hästen att länga steg och öka lungkapacitet. Så bryt tölt och travvanan och ut och träna galopp och skritt. Skritten blir ofta bättre efter galoppen!

IMG_7378

Kan man få sådan här fint stäck i traven!

April 10th, 2014

Flott fyrgångssto till salu

tolt2

ask

sk2

trav

IS2006265998-Skipting frá Akureyri. Mycket fint 4-gångssto till salu. Lämplig tävlings och/eller barn/ungdoms/familjehäst. BLUP 114. e: Kvistur frá Skagastönd (8.58). Välriden och välutbildad, lätt i munnen. Fina gångarter och har ännu mer att utveckla. Underbart lynne och helt “bombproof” i alla situationer.

Pris: 6.000 RESERVERAD

April 10th, 2014

Sorg och vårkänslor

Det har varit en påfrestande och jobbig vecka. Vi har förlorat vårat avelssto Smáradís frá Árbakka. När stona togs in för att få sina tänder kontrollerade och för att vänjas av från sina fjolårsföl  upptäckte vi att hon var hängig. Sedan följde en veckas kamp att ” få i gång henne”. Hon ville inte äta, dricka och hade hög feber. De tre sista dygnen stod hon med dropp och fick medicinering intravenöst. Men det gick inte. Hon blev bara sämre och sämre och kunde till slut knappt ställa sig upp. Vi tror att hon kastat sitt föl men vet inte om det är däför hon blev sjuk eller om hon kastat fölet för att hon var sjuk. Vi fick ta bort henne och hon vilar nu i frid här på gården.

to IMG_7265

bild 1

Vi vägrar dock att gräva ned oss i det här, vi hade vår beskärda del av sorg förra vintern, och blickar framåt. Våren är här och hästarna går bra. Sólrún frá Veðramóti är ett 5-årigt sto som varit inackorderad hos oss sedan hon var 1 år. Hon blir bara bättre och bättre och hon är en riktigt rolig häst att rida. Stikla och Hind får fina rapporter från sina respektive tränare och det är roligt. Sjarmi har börjats sättas i gång lite smått igen efter en viloperiod och han är bara så fin och vi siktar på bedömning nästa vår när han blir 5 år.

bild 4

kaka

Sandra har under denna termin hållit barn och ungdomsutbildning på den kända gården Torfunes som har mycket goda faciliteter.  Hela 25 barn och ungdomar deltar på kursen och vi har mycket roligt tillsammans! Och när man trillar av så får man minsann komma med en tårta till ridfröken! I maj är det examination med cowboy och indiantema. Och på tal om indianer och cowboys. Nästa vecka deltar Askur och Sandra i en stor show i Akureyri där vi just är mycket inspirerade av indianer och cowboys! Mer om det kommer!

askur

March 20th, 2014

Är det inte det ena så är det det andra….

bild 21

En istäckt Hnoss frá Hléskógum

bild 41

Ingen rolig syn

inne

Þruma med årsfölet Violetta frá Hléskógum i tryggt förvar

I dag är en sådan där dag som man undrar varför man bor på norra Island. Galen snöstorm som blåst sönder ena takdörren i ridhallen i natt och fyllt den med snö. Alla vägar är avstängda och skolor och dagis har bommat igen. Vad gäller hästarna är vi dock beredda på snöoväder i år. De dräktiga stona med föl är inhysta i gamla ladan där de kan utfodras och unghästflocken är instängslade med 3 meters stolp. Samtidigt får man inte glöma att det är just det här klimatet som gjort islandshästen till den tåliga och uthålliga ras den är. Och så länge man vet att hästarna är säkra så kan det även vara rätt mysigt med snöstorm i bland. Perfekta dagar att läsa, titta på film eller bara slappa, något vi inte gör så ofta.

Annars flyter det mesta på. Unghästarna (vi har nästan bara 4 och 5 åriga hästar i stallet) går bättre och bättre även om det kommer bli svårt att rida nu de närmaste dagarna p g a all snö, både inne och ute men det är bara att ta den med en nypa salt och ta en dag i taget. Förra veckan fick Sandra sig en rejäl avsittning från en av unghästarna och brakade rakt in i cementväggen med knät före som är ganska illa däran. Inget brutet tror vi men ont gör det.

kna

Svullet och ont!

thorshamar

Þórshamar tävlar

3istil

Max, Stikla och Hind

Förra helgen var Þórshamar och tävlade istölt igen och vi är stolta över våra fina verksamhetshästar! Och på tal om fina hästar har nu även Stikla lämnats i väg till en av Islands bästa tränare  på södra Island för att se hur vi kan presentera henne på bästa sätt till sommaren.

hingstar

Här mäter hingstarna Askur, Sjarmi och Árvakur sina krafter

March 10th, 2014

Mývatn Open

vilborg

saxi2

stikla

I helgen kom vi äntligen i väg på tävling efter att de två senaste helgernas tävlingar blivit inställda p g a dåligt väder. Istölt tävlingen Mývatn Open gick av stapeln på just sjön Mývatn. P g a den dåliga väderprognosen var det en hel del strykningar men av de kom till start var det många riktigt fina hästar.
Stikla tog sig till final i A-tölten, trots att hon trampade av sig en boots. Vi låg 4:a inför final och slutade 5:a vilket känns okej på första start i år och i hård konkurens och i analkande snöstorm i hård östlig vind. Vi har dock en del att slipa på till nästa start. Allra roligast var att se Vilborg och Saxi på isen. Vilborg (Stiklas lillasyster) gjorde sin allra första tävling (hon fick hoppa in för Þórhamar som blivit biten i läppen) och skötte sig fint och gjorde en riktigt bra prestation. Nikola red Saxi hela vägen till final i B-tölten och kammade hem en femte placering hon med!
Vi fick jättefina priser, kläder från 66North, presentkort från Lifland och fina pokaler. Särskilt roligt för Nikola som tävlade på Island för första gången. Gissa om hon fått blodad tand! Det fanns gott om turister på Mývatn. Vi blev fotograferade, filmade och utfrågade av amerikaner, fransmän, engelsmän och tyskar och roligt att speakern i år talade både isländska, tyska och engelska.

February 28th, 2014

Tv-intervju, träning och blaskväder

bild 1

Vår Bautatölt veteran Inger Fredriksen blir intervjuvad.

bild 2

Þórshamar och Camilla på TV.

Årets Bautatölt gick bra och våra deltagare presterade fina ritter och blev intervjuvade av isländsk sport TV!

arvakur

Annika med sin unghingst Árvakur

bild 4

Camilla tränar Vilborg

nicolapalli

Nikola och Palli

bild 3

Camilla och Nikola

Nyligen hade vi besök från Sverige i form av Annika och hennes son Jonatan som tittat på lite olika IT och kameralösningar här på gården. Annika har även flera hästar inackorderade och passade på att hälsa på dem. Träningen börjar komma i full gång och till hjälp har vi Nikola från Tyskland och Camilla från Danmark. Nikola tränar b la Saxis och Þórshamars lillebror, Páll Póstúli “Palli” och han är en av de nya hästar som kommer in till sommarens ridresor.

askur1

Askur & Sandra. Raggi kör bilen.

Askur har börjat ridas igen efter att ha varit sjuk. Han har dragits med järnbrist, ryggproblem och har haft svårt att hålla hullet. Men nu är han frisk och pigg och travar lätt upp till 30 km i timmen. Planen är att Hind och Frumherji ska skickas i väg för träning inför bedömning och till helgen är istölttävling och ridlektioner i Torfunes inplanerat.

February 25th, 2014

Eygló tränad på Hólar

holarinne4

holarinne

Eygló har under 6 veckor varit i träning på Hólar där eleverna tränat och utbildat både unghästar och träningshästar under strikt uppsikt av skolans lärare. Lärarna rider hästarna innan de tilldelas eleverna och sedan igen inför slutprovet. Sedan avlägger eleverna ett slutprov i tre delar: markarbete, ridning i ridhus och ett delprov avläggs utomhus, både på ovalbanan och över “stock och sten”, som ett slags terrängprov då det är mycket viktigt att hästarna går fram och är orädda.

I lördags hade eleverna uppvisning för hästägarna och vi är mycket nöjda med det jobb Mattías Kjartansson gjort med Eygló och vi kommer defenetivt skicka hästar igen till Hólars träningsprogram.

eyglo1

eyglo2

February 13th, 2014

Träning inför istölt

ahn2 ahn3

Nu är det dags för årets upplaga av Bautatölt och i vanlig ordning tar vi emot ridgäster som vill komma och vara med och tävla! Tyvärr kom det två återbud i sista sekund men danskorna Camilla (t.v.) och Inger (t.h.) ligger i hårdträning med Þórshamar respektive Saxi inför lördagens istölt!

February 7th, 2014

Full rulle i stallet

2h 3h

Som vanligt är det full rulle här på gården. Veterinären Gestur hade lite allt möjligt att göra här i veckan: ultraljuda, specialsko, raspa tänder, spruta mot pälsätare och spattröntga Frumherji samt ta de blodprover som är obligatoriska för 5-åriga hingstar. Även hovslagaren har varit här och skott resten av unghästarna så nu blir det rida av utomhus! Både undervisnings och tävlingssäsongen kör i gång nästa vecka. I april åker jag till Uppsala för att hålla helgkurs och eventuellt blir det en tävlingskurs i Gällivare i september.

5h

Milla frá Hléskógum har stallets snyggaste hals! Här får hon nya skor.

Vissa dagar är det underbart att träna hästar! Här är Solrún på ovalbanan med Hléskógar i bakgrunden.

January 26th, 2014

Hingstarna hemma

aar car

Nu har vi hämtat hem unghingstarna Sjarmi och Árvakur frá Hléskógum. De har varit på inridning hos Pétur och Heiðrún på Saurbæ i Skagafjörður och de har gjort ett mycket fint jobb. Hingstarna visades både i ridhallen och ridna ute och vi kunde direkt se att de är femgångare båda två. Notera att de rids utan nosgrimma på parerbett och med ett grimskaft (!) runt halsen.

bar dar

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek