Avel
Training
Utbildning

March 12th, 2015

Stormigaste vintern i mannaminne

winter

Urk!

Ni som känner och följer oss vet att vi haft en rent ut sagt förjävlig vinter. Den har varit den mest stormiga i mannaminne och på TV sa de häromdagen att det inte gått mer än 3 dagar utan vind med stormstyrka på ön sedan i november. På isländskt manér skämtas det om att alla isländska TV-meterologer fått sparken då de bara har dåliga prognoser att komma med. Andra vi känner säger att de tränat unghästarna på fodergången hela vintern.  Det ostabila och hårda vädret står de flesta upp i halsen och det är särskilt påfrestande när ens levebröd står och faller med vädret utomhus. Vi sitter inte direkt på kontor och varken fiskebåt eller hästar har kunnat vara i gång som planerat.
Februari har i princip bestått av fodring, mockning samt korta in och utsläpp av träningshästarna. Varken roligt eller särskilt inkomstbringande. Hästarna är tunga och mästarligorna får  kritik för att hästarna inte alls är i tillräcklig tävlingsform och jag funderar på om man får sikta på sensommarvisning med de 5-åriga stona, det har inte gått att hålla någon kontunitet i träningen alls.  Vid upprepade tillfällen har man i vinter fått ställa in tävlingar (t o m inomhustävlingar)  p g a dåligt väder som gjort  det olämpligt att köra med hästtransport,  Nu senast i dag blev helgens Mývatn Open inställt p g a extremt dålig och stormig väderprognos i helgen. Så himla trist då både Stikla och Hind var anmälda och ryttarinnan i fråga var riktigt laddad för tävling för engångskull. Luften gick liksom ur totalt och jag tar nu paus i all träning av hästar tillsvidare. Planerar och blickar framåt sommaren i stället. Nästa vecka bär det av till Sverige för kurs och jag hoppas på lite vårsol, vårblommor och framförallt vindstilla väder.

draumur

Draumur frá Hléskógum

Framtíð frá Hléskógum

Det har varit stort intresse för vår Smárison Draumur och han är nu såld till Sverige. Där ska han såsmåningom bli ridhäst på västkusten.
Och på tal om unghästar så har några 2,5-åriga hästar varit installade för att lära sig lite grundhantering och den som verkar mest lovande är Framtíð. Hon är efter Viti frá Kagaðahóli (ee: Just Smári frá Skagaströnd) som fick 9,5 för tölt som 4-åring  och mamma är Líra frá Sydstu Grund som är mamma till b la Hind (8.15). Framtíð är stor och snygg och rör sig utmärkt med stora steg och mycket flott aktion. Men det viktigaste av allt är att lynnet är bra. Vi gallrar direkt bort hästar om det visar sig att lynnet inte verkar hålla måttet.
En annan rolig sak är att renoveringen av badrummet på övervåningen äntligen börjar bli klar. Det har tagit lång tid och kostat en förmögenhet men i morgon ska den sista blåmetallic mosaikklinkern sättas på plats i det nya fönstret och såklart finns snyggaste shabby chic kronan redan uppsatt!

kr

Vitt och bling bling

February 21st, 2015

Bildkavalkad!

sti

Öronen på världens högst bedömda Smári frá Skagaströnd sto.

Istappar på balkongen

I dag dammade jag av min gamla Canon kamera för att ta lite riktiga bilder i det (ovanligt) fina vädret. Denna vinter har känneteckats av extrema skiftningar i vädret. Regnstormar och minus grader avlöser varandra. För en vecka sedan hade vi knappt någon snö alls och vallarna lyste nästintll gröna. I morgon ska det börja snöstorma igen.  Vi passade på att driva hem flocken för att verka hovar och sålla ut hästar. Under den kommande veckan kommer unghästarna som är födda 2012 stå på stall för att lära sig vara uppbundna, ledda och allmänt hanterade.
.

c3

Den isländska vidden

c5

Palli med istappar och Magni till höger

c6

På väg mot stallet

c7

c8

1. klass stoet Bylting får sina hovar verkade. Sådant här lynne borde alla avelsston ha! Verkad utan att ens vara uppbunden.

c9

Glaesir frá Hléskógum

c10

Naturtöltaren Draumur frá Hléskógum e: Smári frá Skagaströnd. Till salu!

c11

Jihuuu! Mot maten!

c12

Amadeus frá Hléskógum

c14

Mums!

c13

Hléskógar

February 12th, 2015

Slutet gott allting gott

photo 2

I höstas råkade vi ut för en hästägares mardröm. Ett av våra ungston, Sóldís hittades i granngårdens färist. Hon upptäcktes i mörkret tidigt på morgonen och satt fast riktigt illa. Tack vare snabbtänk, grannar och veterinären kunde vi få upp henne med hjälp av svetsutrutsning och kranbil. Såren visade sig vara fruktansvärda, man såg både senor och ben. Nu 4 månader senare med omvårdnad och stallvila är såren helt läkta . “Unghästar har bra läkkött” kunde veterinären nöjt konstatera och Sóldís håller nu på att ridas in. Skönt när det slutar väl. Sóldís är efter svenskstationerade Guðberg frá Skagaströnd och undan töltmaskinen Líra frá Syðstu-Grund.

image

Och det här är stora och supersnygga Ester frá Hléskógum. Hon är ett lovande  femgångssto som blir 5 år i sommar. Ester är efter en av Islands mest framstående fyrgångshingstar, Auður frá Lundum, 8.56 för ridegenskaper  och 8.46  totalt och mamman är Kylfa frá Frostastöðum 7.92 totalt. Vi siktar på att visa Ester till sommaren, tror hon blir riktigt bra med mer träning och utveckling då alla gångarter fanns på plats från dag 1.

photo 3

Och sakta men säkert börjar ljuset återvända. Här rider sportlovspraktikanten Stina på Hind i morgonsolen. Bilden är taget från vardagsrummsfönstret som har en magnifik utsikt.

February 8th, 2015

Inför 2015

photo 5

Påläggskalven Þraut frá Hléskógum f: Þristur frá Feti m:Þruma frá Hvítárbakka

photo 1

Emil frá Hléskógum f: Kompás frá Skagaströnd m: Elding frá Hauganesi

Hästarna är igångsatta och det går sakta men säkert framåt även om sommarens högform är långt borta. Snömassor och hårda vindar gör det emallanåt svårt att hålla kontunitet i träningen. Vi har ovanligt få hästar inne på stall i år vilket känns både skönt och bra. Det gäller att hinna med (svenskt tänk) och inte bara fylla stallet med hästar för att det finns lediga boxar (isländskt tänk). I förra veckan såldes ett av avelsstona som vi har inackorderad, det tog 3 dagar att få henne såld, hon är dessutom dräktig med en spännande hingst, tydligen ett vinnande koncept.

ra

Såld till Österrike

Två Sverige-kurser är inbokade i vår. Gæðingakeppniskurs i Enköping den 20-22 mars och unghästkurs/ridkurs i Norrköpings-trakten den 15-17 maj. Kontaktpersoner är Annika Strömberg respektive Kristina Forsberg.
Till sommaren har vi två lediga platser på ridresan “Bland vattenfall, valar och vulkaner” den 25/7-2/8. Resten av sommaren är fullbokad. Och passa på om du är ridsugen för vi har bestämt oss för att ta ett “sabbatsår” från ridresor med lösflock under 2016.

astiklan photo

Några tävlingar står på agendan till våren, främst med Hind ( pass, A-flokkur och femgång) och Stikla (B-flokkur och tölt). Planen är sedan att Stikla ska handbetäckas med Konsert frá Hofi till försommaren. Medelpoängen för ridegenskaper för dessa blivande föräldrar är 8,79 och förväntad BLUP på fölet 123. Inte illa alls och en annan rolig koppling är att Konserts mamma gick 4-åriga stoklssen på Landsmót 2008 tillsammans med Stiklas syster Fruma (även vår uppfödning) och de fick båda fina första klass bedömningar som 4-åringar.

January 26th, 2015

Avelsintresserad och sugen på show och hingstfestival?

sthv151

Foto: Isibless som även är en av arrangörerna.

Då är helgen den 17-19 april 2015 något för dig! Vi tar emot 8-10 personer som vill komma till oss och uppleva en helspäckad helg med ridhusshowen Fákar och Fjör, hingstfestivalen Stódhestaveisla i regi av Hrossaraekt.is (klicka på bilden ovan för video), besök på lokala avelsgårdar samt en ridhusclinic under lördagen.
Boende och god mat (full kost)  på Hléskógar, guidning, transport och inträde till alla arrangemang: 3.500 SEK/person. Är någon riktigt ridsugen kan vi nog ordna det med.

Torsdag 16/4: Ankomst Akureyri under kvällen. Sandra hämtar på flygplatsen. Välkomstmiddag.
Fredag 17/4: Besök och guidning i Akureyri. Stallområde, ridhus, stan, shopping (66 North/Fákasport/Lífland/garnaffär mm.) På kvällen besöker vi den häftiga ridhusshowen Fákar och Fjör (brukar vara drygt 3 timmar lång) .
Lördag 18/4: Under dagen kommer vi besöka ridhuset i Akureyri igen där det kommer hållas en öppen clinic  och vi besöker med andra gäster (flest islänningar)  flera kända uppfödargårdar i Eyjafjördur. Sandra guidar och tolkar. På kvällen besöker vi den häftiga hingstshowen och kanske tar en öl eller två efteråt!
Söndag:19/4: Ev. ridning för dem som är sugna!  Hemresa.

Så kolla upp och boka flygbiljetter och anmälan sker snarast till sandra@hestanet.net. Missa inte detta! FULLBOKAT.

THTR0202

Sandra & Askur på Fákar och Fjör 2014.

January 14th, 2015

Gæðingakeppnis kurs i Enköping

sigurrosen

Helgen den 20-22 mars kommer Sandra hålla gaeðingakeppnis kurs i närheten av Enköping. Närmare bestämt på Bäjeby Gård.

Fredag kväll 20/3: Teorikväll ink. fika
Lördag dagtid 21/3:   2 st ridpass/ekipage och frågestund under lunchen
Söndag dagtid 22/3:
Enskild Programridning med feedback och gemensam lunch

Arrangör och plats: Bäjeby Gård beläget 1,4 mil norr om Enköping
Träningsmöjligheter: 250meters ovalbana & paddock 20×40meter

ALLA är varmt välkomna oavsett kunskapsnivå!!!

Totalkostnad för helgkursen är endast 1850Kr/ekipage
(inkl fredagskvällens teoriträff)
Allt detta ingår: undervisning inkl teori och anläggningshyra. Box (begränsat antal) inkl spån, alt hagplats.
Tillgång till skötselplats i stallet.
Gemensamma luncher, f.m smörgås, frukt och gofika.

Övriga än kursdeltagare kan köpa in sig på teorikväll, lunch & fika för endast 100Kr/person & dag (betalas via BG)

Anmälan är bindande och sker endast via mail till bajebygard@hotmail.com
Betalning sker till BG 665-4420 efter att Ni fått bekräftelse på att Er anmälan är mottagen.
Begränsat antal platser,
så skynda Er att boka

Frågor? Kontakta Annica mobilnr 070-4361633 eller via mail, se ovan
Möjlighet att förboka Rum & Frukost

January 8th, 2015

Nytt år och ny säsong

hind

Hind frá Efri-Mýrum.

sj

Sjarmi frá Hléskógum.

Äntligen är julledigheten över! Känns som om vi varit lediga hur länge som helst denna jul. Ovanligt många klämdagar antar jag.  Vi har haft det oförskämt bra med mysjul, för mycket mat och gott om vila. Nu är det dags att kavla upp armarna för att sätta i gång hästarna inför säsongen. Vi har nyss stallat in resten av träningshästarna och det är uteslutande ston på stall, en hel del trevliga 5-åringar som det är roligt att ta upp tråden med efter inridningen i fjol. De är b la efter Smári frá Skagaströnd, Audur frá Lundum, Guðberg frá Skagaströnd och Þristur frá Feti. Hind, Stikla och Sjarmi har varit i gång sedan i november och börjar komma upp i kondition. Sjarmi blir bara bättre och bättre för var dag. Han är skitrolig att rida och om inget oförutsett inträffar  blir det visning till våren och vi funderar som bäst på vem som ska sitta i sadeln då.

photo

I juldagarna hade vi gästboendet uthyrt till en familj från New York. De hade mycket roligt för sig här i krokarna. Tittade på norrsken, åkte hundsläde, besökte Mývatn området och flög över vulkanutbrottet vid Bárdabunga! De kom även in i stallet en sväng och blev imponerade av alla små “ponies” där. I senaste numret av tidningen Islandshästen finns ett större reportage om ridning på Island som delvis är hämtat från Hléskógar. Det och en hel del andra artiklar av eller om oss, finns nu under PUBLICERAT i menyraden till vänster.
B la Åse Ericssons fina reportage “Ett hästföretagarliv i Atlanten” som publicerats i den veterinärmedicinska tidskriften Equlibris.

December 24th, 2014

God Jul och Gott Nytt År!

jol2

Vi vill önska alla nära, kära, vänner, bekanta, gäster och läsare ett riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Här är ett axplock med bilder från året som gått. Våra egenuppfödda ston Stikla &  Hind frá Efri-Mýrum erhöll höga 1.klass bedömningar. Deras medel är  8,32 i totalpoäng  och 8,53 i medelpoäng för ridegenskaper! Hind 8,35 och Stikla 8.70. Även Milla frá Hléskógum erhöll en god exteriörbedömning på 8.18. Medel för exteriör för dessa ston är 8,05.

Sandra höll en indianshow på Fákar och Fjör och indianhypen spred sig snabbt! Vi förlorade Frumherji frá Hléskógum vid kastrering och nytt liv föds, här är Tvistur frá Hléskógum (e: Þristur frá Feti)  Stikla placerade sig i topp på Landsmót och hade under våren erhållit 6 x 9:or för ridegenskaper!

jul3

Härliga ridresor med mycket vatten. Guiderna Andrea och Anna-Maria höll låda dagarna i ända och blev mycket uppskattade Vi invigde norra Islands dyraste hetiur pottur. Premiär för populära Hlésksógarkeppni, hästinsamling och en underbar höst. Glaesir frá Hléskógum såldes till Sverige.

jol

Hösten höll i sig länge och resan till New York var fantastisk! Vintern kom med full kraft och våra unghingstar
Sjarmi (e: Glymur frá Innri-Skeljabrekku) och Hattur frá Hléskógum (e: Kvistur frá Skagaströnd) artar sig utmärkt!
Efter jul kommer stallet fyllas på med de träningshästar som ska vara i gång under 2015.

December 13th, 2014

Men så kom vintern. Med full kraft!

sno1

Efter stormen. Södra sidan av huset fick ta största smällen. Därför fodrades hästarna öster och norr om huset.

sno2

Strengur och månen

Nyss hemkommen från Sverige. Började med att vi vackert fick stanna kvar i Reykjavik en natt p g a kraftig  snö/regnstorm nere i syd. När vi väl kommit hem väntade nästa storm. En rejäl  2 dagars sådan. Men på något sätt känns allt helt ok och nästan lite mysigt. Barnen hemma då alla skolor var inställda. Rektorn ville inte ta någon risk med att skicka ut barnen i detta väder. Ingen export av fisk då inga bilar kunde köra till Keflavik. Nu vet vi hur vinden/snön/drivor ter sig här, något vi inte fick någonsomhelst information om när vi flyttade in. Det går att förebygga att staket dränks i snö, att hästar kommer lösa, att hela husets framsida måste skottas osv. Ett av det mest genialiska vi gjort är att gjuta in varmvattenslingor i trapporna vilket gör att snön smälter undan och om det ens behövs skottas så går det lätt att ta sig till och från boningshuset. Hästarna har klarat stormen bra och står med stora snökockor i svansarna och istäcke över ryggarna. Har de bara foder och vindskydd klarar de vadsomhelst. De klungar i hop sig runt höbalarna, vänder rumpan mot vinden och väntar ut vädret och jag slutar aldrig förundras över hur fantastisk den här rasen är samtidigt som jag inser att det är just sådana här extremväder som format rasen till vad den är. De första hästarna är installade och fler kommer in efter jul. Gissa om det är en härlig känsla att kunna gå till stallet i tofflorna och fodra frukost.

stiklaco

De första hästarna är installade. Stikla och Emil i front. Sóldís och Hind i bakgrunden.

sno6

Gästboendet i vinterskrud!

sno3

Snötroll! Midill, Saxi och Þórshamar i front.

sno4

Grannarna flyttar hem sina hästar "inför" vintern.

November 26th, 2014

Underbara höst!

fr1

fr4

Solen på väg upp bakom “drakryggen”.

fr2

Lite senare samma morgon.

fr3

Helt ok att stängsla ute sådana här dagar!

fr6

På Island finns inga slowfeed nät. Så vi gjorde ett själva av en bit överbliven torsktrål. Fungerar utmärkt och inget spill.

fr8

Askur har varit sjuk igen och har tappat allt hull. Nu betar han på dagarna och står inne med specialfoder på nätterna.

fr9

Hattur är 3,5 år och har precis börjat ridas utomhus hos Sara och Lalli. Artar sig fint gör han!

Jag måste fortsätta tjata om den utomordentligt fina höst vi har! Vindstilla dag efter dag med sol och närmare 10 grader. Det är så skönt och så milt att det nästan är för bra för att vara sant. Det är snart första december och inte ett snökorn på backen, det tillhör inte vanligheterna här uppe i norr. Hästar och människor trivs och njuter i fulla drag under de milda dagarna.

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek