Avel
Training
Utbildning

October 6th, 2015

Hästinsamling i sagolikt väder

 

Med Saxi på en av bergskammarna. Om man tittar noga ser man 3 ryttare på andra sidan i dalgången.

Hästarna på väg till insamlingsfållan på Melgerdismelar.

Från det ena till det andra. Nyss hemkommen från två härliga veckor i Sverige och två dagar senare var det dags för årets hästinsamling i Eyjafjörður. I år hade vi hjälp av en härlig svensk/norsk/dansk grupp som jag tror förde tur med sig för vädret var helt sagolikt! Och förutom vädret så bjöd helgen på många skratt och upplevelser!
Under fredagen red vi upp i bergen för att “tömma” dalgångarna på hästar och terrängen var bitvis eländig och svår. Eftir 5 timmars ridning var hästarna nere och samlade i en “tratt” innan det var dags att i full fart rida med den stora flocken till natthagen som ligger intill själva avskiljningsfållan vid Melgerdismelar, söder om Akureyri. Det var så roligt att se unghästarna igen efter en sommar på fjället. Hur de växt på sig och levt ett härligt flockliv i en oslagbar hästmiljö. Vår duktiga grupp hjälpte glatt till att skilja av våra och Litli-Dalurs hästar och under sen eftermiddag var det dags att driva dem hemåt mot Litli-Dalur och 3-åriga ungstona fick åka transport hem då träningen för dem börjar nu. Framtíð och Sjarmi har åkt på träning på annan ort och det ska bli spännande att följa dem nu i höst. Vi väljer i bland att skicka bort egna hästar till andra tränare för vi tycker att det är bra att få en second opinion och man tenderar gärna att välja tränare till ens avkomma om denne haft framgång med hingsten som unghästen är efter. Stort tack till alla hästinsamlare och alla andra runtomkring som gjorde helgen så lyckad!

Lite som i en saga.

 

Många fina hästar

Delar av våra hästar.

T.v. Amadeus e.Mjölnir frá Hlemmiskeiði och T.h. Kolgrímur e: Frumherji frá Hléskógum.

På väg med den sorterade flocken hem.

Full fart hemåt! Sussie, Nina, Mette och Marianne.

Inger och Helga leder flocken.

Fenja frá Hléskógum e. Hágangur frá Narfastöðum och Violetta frá Hléskógume. Smári frá Skagaströnd.

hs10

Årets hästinsamlare!

Hemma igen.

September 8th, 2015

Underbara höst

Stallet före.

Stallet efter. Nästan som i Dallas :)

Så fick vi äntligen lite sol och milt väder efter den kallaste och blötaste sommaren i norr på 36 år. Och så här på sensommaren det har funnits lite tid över att måla, göra snyggt och faktiskt förbereda inför vintern. Hästarna får beta ned runt vägkanterna innan de släpps helt på höstvila i början av oktober. Nästa vecka bär det av till Sverige för några kursuppdrag, träning av hästar och tävling faktiskt. Efter det är det dags för årets hästinsamling!

ester

Ester frá Hléskógum. 5-årigt sto fter Audur frá Lundum som har en underbar färg, nästan vinröd.

Ridhästarna får fungera som ekologiska gräsklippare och dessutom mycket effektivare.

September 6th, 2015

Imponerande fårinsamling vid Mývatn

 

skotta

Hunden Skotta hade väst för att synas väl och skor för att inte bli ömfotad. Hennes blick säger allt om hur redo hon är att börja jobba.

Delar av gänget. Undertecknad till vänster med Þórshamar och Max. Alla drivare bär reflexvästar.

Paus på heden.

Av förklarliga skäl gick det inte att ha stora kameran med under själva drivningen. På denna bild syns fåren i bergsbranten knappt. De skulle promt upp i stället för ned och i det gråa stenområdet i mitten av bilden rider en man (dessutom med handhäst) för att driva de envisa tackorna åt rätt håll, d v s ned.

Vilken vy va?!

Med fåren från “våra dalar” som vi drev dag 1.

Lite får och i horisonten den mäktiga och delsvis snötäckta vulkanen Herðubreið som betyder bredaxlad.

 

Runt 3.500 får insamlade.

I helgen var det dags för den årliga fårinsamlingen i Mývatnssveit där Raggi har sin släktgård. I vanliga fall och de senaste 18 åren har Raggi ridit och skött denna insamling åt sina släktingar. Nu kunde han inte då han var längst ute på havet. I stället fick hans bättre hälft (som förövrigt inte har mycket övers till får) rycka in och ta hans plats som fårahede tillsammans med de lokala “drivarna”. Varje gård som har får på fjället måste skicka ett antal “drivare” i förhållande till det antal får man har släppt. Inget särkilt komplicerat jobb för en god ryttare med en bra häst och dessutom gjorde Max ett utmärkt jobb i de branta bergskammarna. Men efter 8 timmar i sadeln, svåråtkomliga lavafält och ett himla tjoande var man ändå rätt mör. Men det som slog mig mest var hur vissa av dessa tackor med sina lamm kan vara så hårda i skallen. Och hur islänningarna på ett lika fantastiskt som imponerande sätt använder och hanterar sina hästar som arbetsredskap men ändå med en stor respekt. Och att männen själva är i så självklar god form. De jobbar minst lika mycket som hästarna (för att inte tala om hundarna) och när man inte är uppvuxen med detta och inte riktigt har det i blodet så kan man inte annat än att förundras och imponeras av detta sätt att hålla sina djur, både får och hästar.

August 30th, 2015

Storhästryttare på sommarens sista ridresa

 

Pernilla och Ted Velander rider islandshäst på Island. Ted berättade att det var första gången han satt på en islandshäst och med en ryttare av den kalibern gladde det mig särskilt att det var jag som fick det uppdraget!

Full fart över Fnjóská. Ordföranden i Stora Ekeby Ridklubb, Maria Dellham till höger i bild.

Här njuter vi i fulla drag i en av pauserna där vi red utan flock och det förengångsskull var varmt och skönt ute. Hästarna främst i bild är Vilborg och Tígull. Foto: Maria Dellham.

Tre på en gång! Foto: Mara Dellham.

Hej svejs. Foto: Maria Dellham.

I mitten av augusti tog vi emot sommarens sista “ridresegäng”. Ett prominent sådant då gruppen bestod av idel tävlingsryttare, hästbokförfattare, agronomer, veterinärer, ridskolechefer och Strömsholmslärare. Med i gänget var även islänningen Sveinn Áki från Reykjavik. En riktig hästkarl med hjärtat och humorn på rätta stället. Det var både roligt och upplyftande att rida med ett sådant erfaret gäng och jag tror nog att de flesta fick sig en tankeställare om islandshästens förmåga och kapacitet. Någon sa att detta var det häftigast hon upplevt i hästväg och det glädjer mig. God mat, god ridning, härliga hästar, bra väder (!!) och goda skratt känneteckande dessa dagar och gruppen avslutade vistelsen här uppe i norr med en valsafari där de kom riktigt nära flera knölvalar samtidigt.

August 28th, 2015

Våra hästar: Framtíð frá Hléskógum

Framtid några dagar gammal.

Framtið, 3 år gammal.

Tölt med vinkellyft under sig själv. Framtid vinter 2015.

Smárisonen Viti frá Kagadahóli och Gisli Gislason på Landsmót. Foto: Ódinn Örn.

Det här är Framtíð frá Hléskógum. Hon är 3 år gammal och efter 9.5-töltaren Viti frá Kagaðahóli 8.26 totalt. (ee: Smári frá Skagaströnd 8.34 totalt.) och Líra frá Syðstu-Grund. Lira har genom sina avkommor bevisat sitt avelsvärde, mamma till 1. klass stoet Hind och hennes avkommor blir mycket stora, viktbärande med gott lynne och de töltar ganska direkt under ryttare. Framtíð är den avkomma efter Lira som vi tror allra mest på. Hon är vaken och har superfina rörelser med tryck i. Framtíð kommer att ridas in nu till senhösten när hon kommer hem från fjällbetet tillsammans med de andra “2012:orna” som förövrigt ska samlas in av vårat häsinsamlargäng från Sverige i oktober.

August 27th, 2015

Bylting och Sólrún, värdefull last

Tölt med vinkellyft redan.

Bylting och Bjarni.

I går var jag i väg med transporten och hämtade hem två första klass ston som varit borta i någon dryg månad. Bylting frá Akureyri (Ext: 7.79 Rid: 8.45. Tot. 8.19) har varit på betäckning hos Gangster frá Árgerði Ext: 8.16 Rid: 8.94 Tot. 8.63. Vid sidan har Bylting ett superfint hingstföl som imponerat på islänningarna efter Eldur frá Tofunesi (Ext: 8.61 Rid: 8.59 Tot. 8.60).
Bylting och Laki ägs av Annika Stenman och familj i Gällivare.

Sólrún visas upp på showen Fákar og Fjör, april 2015. Ryttare är Þorhallur “Lalli” Þórhallur Þorvaldsson.

Och så var det fina Sólrún frá Veðramóti som nyligen visades till en kanonbedömning av Bjarni Jónasson. Tyvärr fanns ingen fotograf på plats då vi själva var på semester. Sólrún hade sedan tidigare 8.26 för exteriör och fick nu 8.29 för ridegenskaper, totalt 8.28 och Bjarni (som även var den som visade Bylting) sa att han var mycket förtjust i Sólrún, en riktigt bra häst tycker han. Sólrún har gått inackorderad hos oss sedan hon var föl och vi har följt henne hela vägen vilket är mycket roligt när det går så här bra. Och faktum är att Sólrún är dräktig med Byltings son, Vefur frá Akureyri, en mycket lovande unghingst som har Spuni frá Vesturkoti ( Ext: 8.43 Rid: 9.25 Tot: 8.92) som pappa. Solrún ägs av Anne Järvinen, Kiruna som köpt henne som föl.

Att hålla på med uppfödning och avel är kostsamt, tar lång tid, är krävande  och i bland rätt motigt. Därför är det så roligt när det går bra och man kan “nära” sig på framgångarna för att samla energi och inspiration. Dom här två stona ingår nu i avelsstaben på Hléskógar b la tillsammans med Stikla (Ext: 8.11 Rid: 8.70 Tot. 8.46 tot) och hon är nu dräktig med Hágangur frá Narfastöðum (Ext: 8.41 Rid: 8.25 Tot: 8.31) och vi tycker att de har goda förutsättningar för att lämna fina avkommor med hög ridbarhet i framtiden.

Förövrigt går Bylting och Sólrún just nu i “livekamerahagen” så ägare och andra kan ta sig ett titt:

http://194.144.98.87/doc/page/main.asp

user: hestur
pass: hross

August 25th, 2015

Våra hästar: Sjarmi frá Hléskógum

Embla och Sjarmi.

Fet, skitig och lycklig efter en sommar med ston.

Uppvisning på bana som 3-åring. Foto: Heli Hirvelä/Finland.

Sjarmi som föl.

Sjarmi bär sitt namn med stolthet. Han är mycket sjarmig och har härlig utstrålning, inte minst under ryttare. Gångarterna är utmärkta och han har blodslinjer som vi är förtjusta i, pappa är Glymur frá Innri-Skeljabrekku (8.65 ridegenskaper som 4-åring och många framstående avkommor. Tyvärr avliden.) och mamma Smáradís frá Árbakka är efter Smári frá Skagaströnd (8.67 ridegenskaper och far till två världsmästare och en Landsmótsvinnare). Sjarmi är en 5-årig hingst som har varit objekt för fotografering och uppvisning sedan han var föl p g a sina flotta rörelser och härliga silversvarta/apekastade/kritvita man/färg. Med facit i hand var det kanske inte så bra att alltid visa upp honom i tid och otid.  Sjarmi började betäcka när han var två år gammal och avkommorna ser fina ut. Han har haft ögonen på sig p g a sin intressanta stam, rörelser och färg och när han var 3 år så började vi rida in honom. Känslig och vaken med stor intrigitet men mycket fina och jämna gångarter och det som gör honom särskilt spännande är hans lätthet och mjukhet i tölt. I våras skickades Sjarmi till en känd tränare för avvägning om visning och förväntningarna var höga. Det fungerade inte och han ansågs inte hålla måttet och vi tog hem honom igen efter 14 dagar och ett tag var vi villrådiga vad vi skulle göra.  Vi bestämde oss tillslut för att ta tre steg tillbaka, låta honom vila och skita i visning i år och låta honom komma igen till hösten och det beslutet känns nu bra. I höst tar vi upp träningen igen och låter Sjarmi själv bestämma takten och utan att påverkas på vad andra tänker eller tycker vad gäller tidsramen för att visa fram en hingst.

Arbetsgalopp

Mjuk och flott! 8 mm skor och utan boots.

Sjarmi bland lupiner sommar 2014. Foto: Benedikt Sveinsson.

Sjarmi med ston sommaren 2013. Vi har inte velat ta emot silverston till honom och islänningarna bryr sig inte så mycket om färg, därav tre fuxston denna sommar. Foto: Chanthal Jonkergouw.

August 4th, 2015

Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner!

Flocken i full fart över Mýrarkvisl.

Flocken på led. Hjalti håller koll.

På väg längs Fnjóskádalur.

Full fart över Fnjóská bron. Emil i täten.

Så här ser Vattenfall, Valar och Vulkan rutten ut. 24 mil till häst.

Vi har nyligen avslutat sommarens sista långa ridresa. “Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner” som blivit mycket populär och varit fullbokad se senaste 4 åren. Härligt gäng svenska gäster och underbara medarbetare (Hjalti, Anna-Maria, Þórgnýr, Silla, Himmi, Stebbi, Katrina, Lisa och Matilda). Vi hade mycket tur med vädret som förövrigt varit extremt dåligt i sommar. Hästarna gick som tåget och tempot (som vanligt) högt. Vi tar nu ett “sabbatsår” från de långa ridresorna med lösflock och lägger om konceptet till ridturer (med just de bästa bitarna från Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner) och mer fokus undervisning, givetsvis med samma höga kvalitet på hästar. Vår första Ridspecial resa med detta tema 2016 (i anslutning till Landsmót)  är redan fullbokad inför 2016 och vi funderar på ett lägga ut en till i augusti 2016. Titta på denna underbara bildkavalkad från den gångna veckan som är tagna av Katarina Raker.

IMG_9185

Max är med och håller koll.

Bland lupinfält i Husavik

De mest svårfångade hästarna fångas in med snöre.

Den ridande kocken: Anna Maria.

Hela gänget på sina favorithästar.

IMG_9339

Max får simma.

IMG_9341

I genom vatten….igen. Stebbi och Halldór i täten.

IMG_9522

Bad i underbara Jardbödin.

Dubbelt upp med val!

IMG_9714

Förutom att se många knölvalar hade gruppen även stor fiskelycka! Här är Isabel med en torsk som senare blev till lunch.

IMG_9742

Matpaus vid Hraunsrétt.

IMG_9763

Vackra Vilborg frá Efri-Mýrum.

IMG_9826

Gudarnas vattenfall; Godafoss.

 

IMG_9835

Ylva får smaka på surhaj. Döm på hennes min vad hon tyckte om den…..

Medan vi sov borta i Husavik passade Fidla på att föla! Fantastiskt fint föl efter Askur.

Midnattsol i Húsavik.

July 19th, 2015

Tävlingsdebut!

embi

Embla & och allas favorit, Þórshamar.

Tölt. Emil frá Efri-Mýrum 6 år och Sofia 15 år.

En trav som heter duga.

I dag åkte vi på en liten tävling i närheten. Och till allas stora förvåning ville Embla vara med och tävla vilket hon gjorde med den äran och dessutom på ovalbana utan ledare för första gången. Nyanlända Sofia startade Emil i ungdomsklassen och de kom 3:a vilket var mycket bra gjort då det var hästens första tävling och Sofia hade ridit honom 2 gånger innan och dessutom var vädret vidrigt kallt.

Snygga strängar!

En av de få soliga dagar vi haft i juli.

Förutom att vi lyckats pricka in höskörden på ett soligt och blåsigt dygn har vi den kallaste och blötaste sommaren på norra Island på 22 år! Inte kul alls men det är bara att bita i hop och jobba på. Nästa

 

July 10th, 2015

Riðum, riðum, riðum sem fjandinn….

Unghästarna som springer med lösa får träna traven och stärka ryggmuskulatur.

Valsafari. Vi fick se knölval på nära håll!

Delar av flocken dag 4.

En av våra guider, Hjalti, har stenkoll på läget.

Lotta och Askur, vinnare av Hléskógarkeppni 2015.

Vår fantastiske kock Anna Maria ( vit skjorta i mitten av bilden) såg till att alla la på sig några kilo under veckan.

Vår kära medhjälpare Mathilda blev intervjuvad av tysk TV vid Godafoss.

Lunchpaus bland sadlar och lavastenar.

Även hästarna fick vila i en fålla, helt byggd av lavastenar.

Hjalti tar ton.

Paus.

Selfietime! :)

 

Full fart över bron!

Värdinnan på Hléskógar på sin favorithäst Emil.

Hela härliga gruppen skålar i öl efter en lyckad riddag.

Över Laxá.

Längs åbankarna på två vita springare i täten.

Längs med Fnjóská.

I bland var det dimma på äkta isländskt manér.

Topp 3 av Hléskógarkeppni 2015. 1. Lotta 2. Mathilda 3. Susanne

Paus igen.

Hästarna tränas lösa innan turen.

Sandra och Andrea diskuterar ovalbaneteknik inför tävlingen.

….var den låt som sjöngs mycket flitigt förra veckan. Och rida som fan var precis vad vi gjorde. Nyligen avslutade vi sommarens första ridresa med lösflock. 60 hästar och 17 ryttare inklusive personal. Vi hade en toppenvecka tillsammans med ett härligt gäng från Sverige. Turen gick Hlékógar-Húsavík-Hléskógar med temat bland Vattenval, Valar och Vulkaner.  Bilderna talar för sig själva och här är även en text från en av deltagarna: “Nu är 22-23 mil avklarade på 7 dagar. Smala broar över vattenfall, vadat över strömande vatten, ätit grillat islandskött, färska räkor och torsk. Fantastisk mat, alltid med efterrätt, supergott (tack Anna-Maria). Fint å välskött boende. Jättebra hästar. Duktiga guider med massa kunskap och den största elogen till Sandra Marin som värdinna och hästmänniska. Tack Andrea, du är underbar! Tack Hjali för all kunskap och Matilda för stöttning. Det här gjorde ni BÄST!!”

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek