Avel
Training
Utbildning

April 20th, 2015

Avel och showhelg på Nordic Horse Festival

norrksein

Norrsken över Hléskógar

Norrsken4

Magiskt!

rub3

Så gott att man nästan smäller av!

2
Baldvin pratar avel.
ff3

50 shades of grey var ett toppennummer med snyggaste hattarna!

ff1

Ungdomskadrilj med Hawaii-tema!

8
Herdis och Birgir med Gangster frá Árgerdi.
19

Här var det livat! Brennvin, surhaj och hangikjöt!

9

Stallet på Glaesibaer II.

6
Chanthal med ett bildskönt ungsto.
20

Marjolein gillade den isländska ölen!

17

Hela gruppen samlad i ridhuset på Björg. Landsmótvinnaren Fródi frá Stadartungu visades riden.

Oj vilken rolig helg vi haft!! I torsdag anlände en härlig grupp svenskar till Hléskógar för att uppleva och delta i den avel och showhelg “Nordic Horse Festival”som arrangerades i Akureyri med omnejd.
Island visade sig från sin allra bästa sida vädermässigt. Sol och milda sydliga vindar hela helgen och tempraturer upp till 13 grader. Och inte nog med det. Under badet i gårdens heita pottur uppenbarande sig enorma norrsken över oss. Det var riktigt häftigt och det allra kraftigaste norrsken jag någonsin sett. Efter shopping i Akureyris hästsportbutiker och besök på 66 North outlet morgonen därpå var det dags för sushi i världsklass på innestället  Rub 23 i Akureyri.
På kvällen besökte vi ridhusshowen Fákar och Fjör, en tre timmar lång show bestående av alla möjliga nummer som var riktigt underhållande. På lördag morgon bar det av p åett privat besök hos den kände uppfödaren Baldvin Ari Gudlaugssom på Efri-Raudalaekur som generöst delade med sig om sina tankar runt avel och uppfödning. Efter det åkte vi på avelsgårdsbesök i en specialchartrad buss. Runt 50 personer ingick i gruppen och vi hann med 6 olika avelsgårdar under dagen innan det var dags för hingstfestival i det fina ridhuset i Akureyri. Den ena gården var finare än den andra och de gårdar vi besökte var:
Litli-Gardur, Glaesibaer 2, Litla-Brekka, Björg, Skrida och till sist årets uppfödargård 2014, Lambanes/Gardshorn. Islänningar är mästare på att ta emot folk och på varje gård blev vi serverade massor av goda tilltugg och drycker. Och ju mer dagen gick dessto starkare blev dryckerna, eller som någon uttryckte det “mindre häst, mer fest”! Stämningen var hög och vi roade oss kungligt! Efter sista gårdsbesöket bar det av till ridhuset i Akureyri igen för middag och två timmar senare körde den sprakande hingstshowen “Stódhestaveislan” i gång. Fantastiska hingstar deltog, allt från Arion frá Eystra-Fródholti (10.0 för tölt och arbetstölt), Krókus frá Dalbae (10.0 för pass) och hederpremierade Hródur frá Refsstödum som visades upp med avkommor. Det var nästan som ett mini Landsmót och mycket bra arrangerat. Även den rykande färska hingskatalongen “Stódhestar 2015″ tilldelades pubilken. Efteråt var det fest långt fram på småtimmarna för några i gruppen medan andra valde att åka hem och vila efter en intensiv och fantastiskt rolig dag!
Morgonen efter bjöds det på ridtur på fina hästar här runt gården i samarbete med Pólarhestar och även det var en härlig upplevelse innan det var dags för hemfärd med flyg från Akureyri under sena eftermiddagen.
Alla var överrens om att detta var en fantastiskt lyckad och rolig helg  och vi kommer att göra om detta arrangemang nästa år, så missa inte det!

24

I Skrida bjöds det på skönsång på äkta isländskt manér.

25

..som resulterade i spontan dans på stallgången.

13

Delar av våra svenska gäster tittar på unghästarna på Litla-Brekka.

26
Snittar i stallet på Gardshorn.
arion

Arion frá Eystra Fródholti och Daniel Jónsson.

hingst4

Mette Mannseth och Verdi frá Torfunesi.

En favorit! Fannar frá Hafsteinsstödum med Skapti Steimbjörnsson i sadeln.

Hródur frá Refsstödum med avkommor.

hringur

Den här hingsten stal scenen! Hringur frá Gunnarsstödum efter just Hróður.

rub2

Ridning på Island med hela Eyjafjörður i bakgrunden.

April 11th, 2015

Ny kamera!

fjolanota

Fuxtoet Fjóla frá Eyri framför Hléskógar. Badkaret i bakgrunden flög i väg under nattens snöstorm.

Äntligen har vi införskaffat en riktigt bra kamera. En Canon 7 D Mark II som tillsammans med en vidvinkel glugg kommer att skänka oss mycket glädje framöver och räkna med massor av nya fina bilder på hemsidan framöver!

stod2

Nuvarande och framtida stjärnor: Stikla, Fjóla och Emil.

thruma

Þruma, vårt bästa avelssto är dräktig med Smári frá Skagaströnd.

saxi

Saxi laddar inför sommarens ridresor.

moroson

Son och mor. Draumur frá Hléskógum (t.v.) och Fiðla frá Hauganesi (t.h.). Fiðla är dräktig med Askur som tyvärr inte finns hos oss mer.

ronja
Mångas favorit. Ronja efter Hródur frá Refsstödum.
stod1

Rött var det här! T.v. Hnoss frá Hléskógum e: Kr'okur frá Ytra-Dalsgerdi och t.h. Violetta frá Hléskógum e: Smári frá Skagaströnd.

framtid2

Ögongodis! Framtid frá Hléskógum e: Viti frá Kagadahóli.

flock

Delar av flocken vilar medan snön singlar ned.

byltuin

Bylting frá Akureyri 8.21 tot. är dräktig med Eldur frá Torfunesi.

byltingdottir

Byltings dotter Menja frá Hléskógum e: Hágangur frá Narfastödum.

hanna2

Har man egen ovalbana kan man ta emot elever hemma. Här är det Hanna Valdís på sin Töfri som tränar för Sandra.

fjola

Är det dåligt väder till havs och man inte kan fiska får man komma hem och sköta specialskoningar. Här skor Raggi Fjóla.

blom

Fantastisk skärpa!

April 6th, 2015

Vi vädrar vår!

Högst uppe på Kaldbakur!

kaldb

Utsikt mot norr.

Nu börjar den hårda vintern äntligen släppa sitt grepp om oss. I påsk har vi haft milda, soliga och blåsfria dagar! Under påskhelgen gästades vi av folk från både Spanien och Singapore som hyrt vårt gästboende och vi passade på att åka upp på Eyjafjördurs högsta fjäll, Kaldbakur, med dess magiska utsikt. Och vi var som barn på julafton när vi forsade på pulka/snowracer den långa vägen ned! Nästa gäng in är det svenska som gästar oss under show och hingsthelgen “Nordic Horse Festival” i Akureyri den 17-19 april. Stikla var inbjuden att delta på denna stora show men vi väljer att avstå denna gång då varken hon eller de andra hästarna är i någon vidare form. Faktum är att alla hästar ligger minst 2 månader efter i träningen mot vad som var tänkt. Men kommer tid (och bättre väder) så kommer råd!

hoppa

Holländska halvblodet Carlos hoppade fint.

Jag var nyligen i Sverige och höll en fullsatt kurs i Enköping med temat gaedingakeppni och lärde känna många nya trevliga ekipage. Jag passade även på att rida stooooor häst. Något jag inte gjort sedan tonåren. Skitkul var det och här kommer bildbevis! Tre Sverigeresor till är inbokade under året och så här ser kursschemat ut:

15/5: Unghästkurs. Norrköping. Kontaktperson: Kristina Forsberg.

16-17/5: Helgkurs med teoriblock. Norrköping. Kontaktperson: Kristina Forsberg.

22/5: Privatlektioner. Bäjeby Gård, Enköping. Kontaktperson: Annica Strömberg.

23/5: Dagskurs. Bäjeby Gård, Enköping. Kontaktperson: Annica Strömberg. FULLBOKAD.

19/9: Tävlingsförberedande dagskurs inför Eirs KM. Bäjeby Gård, Enköping. Kontaktperson: Annica Strömberg.

22-23/9: Privatlektioner. Krusenberg, Uppsala. Mer info kommer.

March 12th, 2015

Stormigaste vintern i mannaminne

winter

Urk!

Ni som känner och följer oss vet att vi haft en rent ut sagt förjävlig vinter. Den har varit den mest stormiga i mannaminne och på TV sa de häromdagen att det inte gått mer än 3 dagar utan vind med stormstyrka på ön sedan i november. På isländskt manér skämtas det om att alla isländska TV-meterologer fått sparken då de bara har dåliga prognoser att komma med. Andra vi känner säger att de tränat unghästarna på fodergången hela vintern.  Det ostabila och hårda vädret står de flesta upp i halsen och det är särskilt påfrestande när ens levebröd står och faller med vädret utomhus. Vi sitter inte direkt på kontor och varken fiskebåt eller hästar har kunnat vara i gång som planerat.
Februari har i princip bestått av fodring, mockning samt korta in och utsläpp av träningshästarna. Varken roligt eller särskilt inkomstbringande. Hästarna är tunga och mästarligorna får  kritik för att hästarna inte alls är i tillräcklig tävlingsform och jag funderar på om man får sikta på sensommarvisning med de 5-åriga stona, det har inte gått att hålla någon kontunitet i träningen alls.  Vid upprepade tillfällen har man i vinter fått ställa in tävlingar (t o m inomhustävlingar)  p g a dåligt väder som gjort  det olämpligt att köra med hästtransport,  Nu senast i dag blev helgens Mývatn Open inställt p g a extremt dålig och stormig väderprognos i helgen. Så himla trist då både Stikla och Hind var anmälda och ryttarinnan i fråga var riktigt laddad för tävling för engångskull. Luften gick liksom ur totalt och jag tar nu paus i all träning av hästar tillsvidare. Planerar och blickar framåt sommaren i stället. Nästa vecka bär det av till Sverige för kurs och jag hoppas på lite vårsol, vårblommor och framförallt vindstilla väder.

draumur

Draumur frá Hléskógum

Framtíð frá Hléskógum

Det har varit stort intresse för vår Smárison Draumur och han är nu såld till Sverige. Där ska han såsmåningom bli ridhäst på västkusten.
Och på tal om unghästar så har några 2,5-åriga hästar varit installade för att lära sig lite grundhantering och den som verkar mest lovande är Framtíð. Hon är efter Viti frá Kagaðahóli (ee: Just Smári frá Skagaströnd) som fick 9,5 för tölt som 4-åring  och mamma är Líra frá Sydstu Grund som är mamma till b la Hind (8.15). Framtíð är stor och snygg och rör sig utmärkt med stora steg och mycket flott aktion. Men det viktigaste av allt är att lynnet är bra. Vi gallrar direkt bort hästar om det visar sig att lynnet inte verkar hålla måttet.
En annan rolig sak är att renoveringen av badrummet på övervåningen äntligen börjar bli klar. Det har tagit lång tid och kostat en förmögenhet men i morgon ska den sista blåmetallic mosaikklinkern sättas på plats i det nya fönstret och såklart finns snyggaste shabby chic kronan redan uppsatt!

kr

Vitt och bling bling

February 21st, 2015

Bildkavalkad!

sti

Öronen på världens högst bedömda Smári frá Skagaströnd sto.

Istappar på balkongen

I dag dammade jag av min gamla Canon kamera för att ta lite riktiga bilder i det (ovanligt) fina vädret. Denna vinter har känneteckats av extrema skiftningar i vädret. Regnstormar och minus grader avlöser varandra. För en vecka sedan hade vi knappt någon snö alls och vallarna lyste nästintll gröna. I morgon ska det börja snöstorma igen.  Vi passade på att driva hem flocken för att verka hovar och sålla ut hästar. Under den kommande veckan kommer unghästarna som är födda 2012 stå på stall för att lära sig vara uppbundna, ledda och allmänt hanterade.
.

c3

Den isländska vidden

c5

Palli med istappar och Magni till höger

c6

På väg mot stallet

c7

c8

1. klass stoet Bylting får sina hovar verkade. Sådant här lynne borde alla avelsston ha! Verkad utan att ens vara uppbunden.

c9

Glaesir frá Hléskógum

c10

Naturtöltaren Draumur frá Hléskógum e: Smári frá Skagaströnd. Till salu!

c11

Jihuuu! Mot maten!

c12

Amadeus frá Hléskógum

c14

Mums!

c13

Hléskógar

February 12th, 2015

Slutet gott allting gott

photo 2

I höstas råkade vi ut för en hästägares mardröm. Ett av våra ungston, Sóldís hittades i granngårdens färist. Hon upptäcktes i mörkret tidigt på morgonen och satt fast riktigt illa. Tack vare snabbtänk, grannar och veterinären kunde vi få upp henne med hjälp av svetsutrutsning och kranbil. Såren visade sig vara fruktansvärda, man såg både senor och ben. Nu 4 månader senare med omvårdnad och stallvila är såren helt läkta . “Unghästar har bra läkkött” kunde veterinären nöjt konstatera och Sóldís håller nu på att ridas in. Skönt när det slutar väl. Sóldís är efter svenskstationerade Guðberg frá Skagaströnd och undan töltmaskinen Líra frá Syðstu-Grund.

image

Och det här är stora och supersnygga Ester frá Hléskógum. Hon är ett lovande  femgångssto som blir 5 år i sommar. Ester är efter en av Islands mest framstående fyrgångshingstar, Auður frá Lundum, 8.56 för ridegenskaper  och 8.46  totalt och mamman är Kylfa frá Frostastöðum 7.92 totalt. Vi siktar på att visa Ester till sommaren, tror hon blir riktigt bra med mer träning och utveckling då alla gångarter fanns på plats från dag 1.

photo 3

Och sakta men säkert börjar ljuset återvända. Här rider sportlovspraktikanten Stina på Hind i morgonsolen. Bilden är taget från vardagsrummsfönstret som har en magnifik utsikt.

February 8th, 2015

Inför 2015

photo 5

Påläggskalven Þraut frá Hléskógum f: Þristur frá Feti m:Þruma frá Hvítárbakka

photo 1

Emil frá Hléskógum f: Kompás frá Skagaströnd m: Elding frá Hauganesi

Hästarna är igångsatta och det går sakta men säkert framåt även om sommarens högform är långt borta. Snömassor och hårda vindar gör det emallanåt svårt att hålla kontunitet i träningen. Vi har ovanligt få hästar inne på stall i år vilket känns både skönt och bra. Det gäller att hinna med (svenskt tänk) och inte bara fylla stallet med hästar för att det finns lediga boxar (isländskt tänk). I förra veckan såldes ett av avelsstona som vi har inackorderad, det tog 3 dagar att få henne såld, hon är dessutom dräktig med en spännande hingst, tydligen ett vinnande koncept.

ra

Såld till Österrike

Två Sverige-kurser är inbokade i vår. Gæðingakeppniskurs i Enköping den 20-22 mars och unghästkurs/ridkurs i Norrköpings-trakten den 15-17 maj. Kontaktpersoner är Annika Strömberg respektive Kristina Forsberg.
Till sommaren har vi två lediga platser på ridresan “Bland vattenfall, valar och vulkaner” den 25/7-2/8. Resten av sommaren är fullbokad. Och passa på om du är ridsugen för vi har bestämt oss för att ta ett “sabbatsår” från ridresor med lösflock under 2016.

astiklan photo

Några tävlingar står på agendan till våren, främst med Hind ( pass, A-flokkur och femgång) och Stikla (B-flokkur och tölt). Planen är sedan att Stikla ska handbetäckas med Konsert frá Hofi till försommaren. Medelpoängen för ridegenskaper för dessa blivande föräldrar är 8,79 och förväntad BLUP på fölet 123. Inte illa alls och en annan rolig koppling är att Konserts mamma gick 4-åriga stoklssen på Landsmót 2008 tillsammans med Stiklas syster Fruma (även vår uppfödning) och de fick båda fina första klass bedömningar som 4-åringar.

January 26th, 2015

Avelsintresserad och sugen på show och hingstfestival?

sthv151

Foto: Isibless som även är en av arrangörerna.

Då är helgen den 17-19 april 2015 något för dig! Vi tar emot 8-10 personer som vill komma till oss och uppleva en helspäckad helg med ridhusshowen Fákar och Fjör, hingstfestivalen Stódhestaveisla i regi av Hrossaraekt.is (klicka på bilden ovan för video), besök på lokala avelsgårdar samt en ridhusclinic under lördagen.
Boende och god mat (full kost)  på Hléskógar, guidning, transport och inträde till alla arrangemang: 3.500 SEK/person. Är någon riktigt ridsugen kan vi nog ordna det med.

Torsdag 16/4: Ankomst Akureyri under kvällen. Sandra hämtar på flygplatsen. Välkomstmiddag.
Fredag 17/4: Besök och guidning i Akureyri. Stallområde, ridhus, stan, shopping (66 North/Fákasport/Lífland/garnaffär mm.) På kvällen besöker vi den häftiga ridhusshowen Fákar och Fjör (brukar vara drygt 3 timmar lång) .
Lördag 18/4: Under dagen kommer vi besöka ridhuset i Akureyri igen där det kommer hållas en öppen clinic  och vi besöker med andra gäster (flest islänningar)  flera kända uppfödargårdar i Eyjafjördur. Sandra guidar och tolkar. På kvällen besöker vi den häftiga hingstshowen och kanske tar en öl eller två efteråt!
Söndag:19/4: Ev. ridning för dem som är sugna!  Hemresa.

Så kolla upp och boka flygbiljetter och anmälan sker snarast till sandra@hestanet.net. Missa inte detta! FULLBOKAT.

THTR0202

Sandra & Askur på Fákar och Fjör 2014.

January 14th, 2015

Gæðingakeppnis kurs i Enköping

sigurrosen

Helgen den 20-22 mars kommer Sandra hålla gaeðingakeppnis kurs i närheten av Enköping. Närmare bestämt på Bäjeby Gård.

Fredag kväll 20/3: Teorikväll ink. fika
Lördag dagtid 21/3:   2 st ridpass/ekipage och frågestund under lunchen
Söndag dagtid 22/3:
Enskild Programridning med feedback och gemensam lunch

Arrangör och plats: Bäjeby Gård beläget 1,4 mil norr om Enköping
Träningsmöjligheter: 250meters ovalbana & paddock 20×40meter

ALLA är varmt välkomna oavsett kunskapsnivå!!!

Totalkostnad för helgkursen är endast 1850Kr/ekipage
(inkl fredagskvällens teoriträff)
Allt detta ingår: undervisning inkl teori och anläggningshyra. Box (begränsat antal) inkl spån, alt hagplats.
Tillgång till skötselplats i stallet.
Gemensamma luncher, f.m smörgås, frukt och gofika.

Övriga än kursdeltagare kan köpa in sig på teorikväll, lunch & fika för endast 100Kr/person & dag (betalas via BG)

Anmälan är bindande och sker endast via mail till bajebygard@hotmail.com
Betalning sker till BG 665-4420 efter att Ni fått bekräftelse på att Er anmälan är mottagen.
Begränsat antal platser,
så skynda Er att boka

Frågor? Kontakta Annica mobilnr 070-4361633 eller via mail, se ovan
Möjlighet att förboka Rum & Frukost

January 8th, 2015

Nytt år och ny säsong

hind

Hind frá Efri-Mýrum.

sj

Sjarmi frá Hléskógum.

Äntligen är julledigheten över! Känns som om vi varit lediga hur länge som helst denna jul. Ovanligt många klämdagar antar jag.  Vi har haft det oförskämt bra med mysjul, för mycket mat och gott om vila. Nu är det dags att kavla upp armarna för att sätta i gång hästarna inför säsongen. Vi har nyss stallat in resten av träningshästarna och det är uteslutande ston på stall, en hel del trevliga 5-åringar som det är roligt att ta upp tråden med efter inridningen i fjol. De är b la efter Smári frá Skagaströnd, Audur frá Lundum, Guðberg frá Skagaströnd och Þristur frá Feti. Hind, Stikla och Sjarmi har varit i gång sedan i november och börjar komma upp i kondition. Sjarmi blir bara bättre och bättre för var dag. Han är skitrolig att rida och om inget oförutsett inträffar  blir det visning till våren och vi funderar som bäst på vem som ska sitta i sadeln då.

photo

I juldagarna hade vi gästboendet uthyrt till en familj från New York. De hade mycket roligt för sig här i krokarna. Tittade på norrsken, åkte hundsläde, besökte Mývatn området och flög över vulkanutbrottet vid Bárdabunga! De kom även in i stallet en sväng och blev imponerade av alla små “ponies” där. I senaste numret av tidningen Islandshästen finns ett större reportage om ridning på Island som delvis är hämtat från Hléskógar. Det och en hel del andra artiklar av eller om oss, finns nu under PUBLICERAT i menyraden till vänster.
B la Åse Ericssons fina reportage “Ett hästföretagarliv i Atlanten” som publicerats i den veterinärmedicinska tidskriften Equlibris.

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek