Avel
Training
Utbildning

December 13th, 2014

Men så kom vintern. Med full kraft!

sno1

Efter stormen. Södra sidan av huset fick ta största smällen. Därför fodrades hästarna öster och norr om huset.

sno2

Strengur och månen

Nyss hemkommen från Sverige. Började med att vi vackert fick stanna kvar i Reykjavik en natt p g a kraftig  snö/regnstorm nere i syd. När vi väl kommit hem väntade nästa storm. En rejäl  2 dagars sådan. Men på något sätt känns allt helt ok och nästan lite mysigt. Barnen hemma då alla skolor var inställda. Rektorn ville inte ta någon risk med att skicka ut barnen i detta väder. Ingen export av fisk då inga bilar kunde köra till Keflavik. Nu vet vi hur vinden/snön/drivor ter sig här, något vi inte fick någonsomhelst information om när vi flyttade in. Det går att förebygga att staket dränks i snö, att hästar kommer lösa, att hela husets framsida måste skottas osv. Ett av det mest genialiska vi gjort är att gjuta in varmvattenslingor i trapporna vilket gör att snön smälter undan och om det ens behövs skottas så går det lätt att ta sig till och från boningshuset. Hästarna har klarat stormen bra och står med stora snökockor i svansarna och istäcke över ryggarna. Har de bara foder och vindskydd klarar de vadsomhelst. De klungar i hop sig runt höbalarna, vänder rumpan mot vinden och väntar ut vädret och jag slutar aldrig förundras över hur fantastisk den här rasen är samtidigt som jag inser att det är just sådana här extremväder som format rasen till vad den är. De första hästarna är installade och fler kommer in efter jul. Gissa om det är en härlig känsla att kunna gå till stallet i tofflorna och fodra frukost.

stiklaco

De första hästarna är installade. Stikla och Emil i front. Sóldís och Hind i bakgrunden.

sno6

Gästboendet i vinterskrud!

sno3

Snötroll! Midill, Saxi och Þórshamar i front.

sno4

Grannarna flyttar hem sina hästar "inför" vintern.

November 26th, 2014

Underbara höst!

fr1

fr4

Solen på väg upp bakom “drakryggen”.

fr2

Lite senare samma morgon.

fr3

Helt ok att stängsla ute sådana här dagar!

fr6

På Island finns inga slowfeed nät. Så vi gjorde ett själva av en bit överbliven torsktrål. Fungerar utmärkt och inget spill.

fr8

Askur har varit sjuk igen och har tappat allt hull. Nu betar han på dagarna och står inne med specialfoder på nätterna.

fr9

Hattur är 3,5 år och har precis börjat ridas utomhus hos Sara och Lalli. Artar sig fint gör han!

Jag måste fortsätta tjata om den utomordentligt fina höst vi har! Vindstilla dag efter dag med sol och närmare 10 grader. Det är så skönt och så milt att det nästan är för bra för att vara sant. Det är snart första december och inte ett snökorn på backen, det tillhör inte vanligheterna här uppe i norr. Hästar och människor trivs och njuter i fulla drag under de milda dagarna.

November 16th, 2014

Från vinter till höst

23

Inget gräs. Dags att börja fodra flocken.

2

Nyfiken i en strut,  Fenja frá Hléskógum efter Hágangur frá Narfastöðum.

6

Nu får stoflocken hålla sig till sitt eget hö! Isabellstoet Ræða är bossen.

p

Sindri Páll hälsar på sitt otroligt kavata föl, Þoka frá Hléskógum e: Frumherji frá Hléskógum. Observera den gröna
vallen i bakgrunden.

photo 4

Den andra flocken, Eldey och Ronja längt till höger i bild.

Nyss hemkommen från en affärsresa till Sverige och när jag lämnade norra Island hade vintern slagit till. Allt vitt och fullt med snö och dags att börja fodra uteflockarna. Nu, en vecka senare, är allt gult och grönt igen och vi har haft tempraturer på + 10 de senaste dagarna. Förvisso Island i ett nötskal men detta är extremt  att kunna ha hingstarna på grönbete över dagen.Vid samma tidpunkt för 2 år sedan hade vi så mycket snö att vi inte kunde ta oss ut ur huset  (då blev det extra påtagligt varför dörrarna på  Island går inåt) och det är just det som gör det hela oberäkerneligt här uppe i norr, att man inte vet när det smäller till. Som tur är har vi inte känt av vulkanutbrottet i Bardarbungu så mycket hos oss, det har varit värre i dalarna söder om Akureyri och än så länge känner man att det var tur i oturen att utbrottet kom på hösten när årets höskörd var inne men vi vet å andra sidan inte än hur svavelnivårerna kommer att påverka gräs och framtida höskörd. Och på tal om hö, i går bröt sig sto/fölflocken ut från elhagen (!) under natten och vandrade längs fjället till en av granngårdarna. Eftersom det är mörkt från 17.00 till 10.00 på mornarna var det ingen som märkte något förrän på morgonen. Och det var grannbonden som såg att han hade 7 avelsston och lika många föl ätandes på sina höbalar. Vilket smörgåsbord liksom! 50 balar hade de hunnit med att bita sönder. Han var inte glad när han kom, han osade av ilska! Då gäller det att vara lika diplomatisk som ödmjuk för arga mjölkbönder är inte att leka med. Bonden lugnade sig dock efter en kopp kaffe och när han insåg att vi var försäkrade för sådant. Sedan var det bara att åka dit och tejpa balar. Några behövde plastas om helt och hållet.

u

Förövrigt är det lugnt på hästfronten just nu. Vi har inga träningshästar inne förutom Sjarmi och Emil och de sköter sig utmärkt båda två.
I slutet  av november kommer b la Stikla och Hind in på stall. De ska båda tävlas under 2015, något vi ser mycket fram emot. Hattur är under inridning på annan ort och vi ska åka och titta på honom nästa helg. Efter sommarens ridresor är det flera som efterfrågat ett torkrum och det är nu under process. Pannrummet vid gästboendet håller på att målas vitt och ska inredas som torkrum, blir perfekt då alla geotermiska värmeledningar går igenom det rummet och det ska även in en tvättmaskin där.

October 15th, 2014

Saluhästar

eldey5

eldwy2

Glæsir och Fengur frá Hléskógum är nu sålda och vi har fått in ett nytt sto på salusidan, Eldey frá Skeggsstöðum. Eldey är snygg och mycket lovande, framförallt som tävlingshäst i töltklasser. Hon behöver mer träning då hon gått länge med föl. Läs mer om Eldey här.

September 26th, 2014

Sverigebesök

hl2

Öl, ostar, nötter och torkad fisk i fikarummet. Mums!

hl1

Gruppen besökte flocken. Hléskógar i bakgrunden och närmast i bild är Amadeus e: Mjölnir frá Hlemmiskeidi och Sóldís e: Guðberg frá Skagaströnd.

Nyligen fick vi besök av ett 20-tal svenskor som var på avelsgårdsresa på norra Island. Gruppen reste med Brita Panzar på UppLeva som har ett genialt upplägg att uppleva häst Island genom att besöka avelsgårdar. Vi visade några hästar, besökte den höstvilande flocken samt talade om uppfödning, träning och bedömningssystem. Vi bjöd på lokala delkatesser som torkad fisk från Darri (Grenivik) och ölprovning från bryggeriet med samma namn vid Árskógsstönd.

September 26th, 2014

Nya saluhästar: Hind och Glæsir

hind1
1. klass stoet Hind på avelsbedömning.

Hind (e: Kvistur frá Skagaströnd) och Glæsir (e: Klakinn frá Skagaströnd)  är till salu. Klicka på deras respektive namn för mer information.

September 23rd, 2014

Livet på landet

ae

Kompásson

aa

Aska frá Hléskógum 3 år. f. Gígjar frá Auðholtshjáleigu m. Kolfinna frá Dalvík.

Nu börjar det dra i hop sig för höstträning av unghästarna. Unghästträning är bland det roligaste som finns. Att lägga grunden för och utbilda råa hästar ger mycket. Anton Níelsson sa en gång att om man ska värdera träning av hästar så ska inridningen vara dyrast av allt. Då lägger man grunden för hästens hela framtid.

photo 2

Hästarna injiceras under huden med ett avmaskningsmedel som tar död på parasiter och förebygger pälsätare.

I går var veterinär Gestur här och avmaskade, tog DNA prover och chippade fölen. Han fick även uppgiften att ta bort Kolfinna som hade stora problem med sitt bakben, en gammal skada som blev värre och värre. Kolfinna blev 17 år och ligger nu begravd på gården (fast man egentligen inte får göra så) men det hade ett stort känslomässigt värde. Kolfinna var en av de bästa hästar vi någonsin haft.

photo 3

Sandra och Kolfinna på tävling.

Untitled

Sandra och Kolfinna på avelsvisning där hon blev högst bedömda stoet med 8,32 för ridegenskaper.

September 15th, 2014

Nytt program med datum för 2015

ff

Nu är programmet inför 2015 klart. Läs mer om tävlingen på Mývatn Open, Ridresor och Hästinsamlingen 2015 här.

September 14th, 2014

Stikla och Hind i 1. klass

2

I sommar har våra egenuppfödda och egentränade ston Stikla frá Efri-Mýrum (e: Smári frá Skagaströnd u: Þruma frá Hvítárbakka) och Hind frá Efri-Mýrum (e: Kvistur frá Skagaströnd u: Líra frá Syðstu-Grund) erhållit fina 1. klass bedömningar, visade av mästare Þorvaldur Árni Þorvaldsson. Stikla höjde sig till hela 8.70 för ridegenskaper (!) på Landsmót och med 5 x 9.0:or. Hon hamnade 7:a i 7-åriga och äldre sto-klassen med 8.46 totalt och det känns fantastiskt roligt att ha toppat henne vid rätt tidpunkt. Stikla är inte betäckt (och många tycker vi är helt galen som inte gjorde det i år) utan ska tävlas under 2015. Stikla är delägd tillsammans med vår gode vän Yvonne Benzian och så här glada blev vi när Stikla höjde sig på Landsmót:

photo

Hind visdes på sensommarvisningen på Midfossar och erhöll 8,35 för ridegenskaper. Medelpoängen för dessa två ston för ridegenskaper är alltså 8,53 som är helt fantastiskt. Total fick Hind 8,15 varav en 9:a, för skritt.
Även Hind ska tävlas under 2015 och kommer eventuellt bli till salu. Sandra har redan hunnit vara ute på ett par tävlingar med Stikla och Hind på de sista tävlingarna i augusti månad med placering på varje start (B-flokk/tölt/fyrgång på Stikla och Femgång/speedpass på Hind). Båda var uppe och plockade en del 7:or och 7,5:0r i sportklasserna men det finns en del att finputsa. I B-flokk fick Stikla 8,56 i finalen, något att vara riktig nöjd med.
Vi hade ett sto till som visades exteriört, Milla frá Hléskógum, och hom fick fina 8,18 som vi är säkra på att hon kommer att höja nästa år. Milla ägs av Inger Kyrö, Sverige. Så vi har haft ett bra år på avelsbanan i år och just nu höstvilar hästarna men kommer att stallas in i november.

ST

photo 1

photo 2

ST3

ST2

photoEF

September 14th, 2014

Ridsommaren 2014

10290707_10151900965428039_742570026610715940_n

ph11

photo 3

Ridresesäsongen är över för i år och tempot i sommar har varit högt. Överlag har vi haft fantastiskt trevliga och underbara ridgäster och jag vill passa på att tacka alla som besökt och ridit med oss denna sommar. Även ett varmt och ödmjukt tack för de tack-vykort och brev som kommit i efterhand. Det glädjer. Turen i år mot Húsavík var bitvis ny och blev mycket uppskattad. Vi hade även lite överraskningar längs vägen med champange, besök på Húsavíks fina valmuseeum och en Hléskógar-tävling (som var turledaren Tomas idé och som han styrde med bravur!).  För det mesta hade vi tur med vädret och  folk mycket nöjda med årets nya guider och medhjälpare, Andrea, Anna-Maria, Einar, Bjarki och Hjalti som med all sannolikhet kommer att hjälpa till även nästa sommar. Populäraste hästarna denna sommar var Páfi, Ölver, Kjarkur, Saxi, Börkur, Askur, Dani, Darri och Fálki.

val

torsk

ph12

I vanlig ordning åkte vi på valsafari med torskfiske. Vi såg val i alla turerna och sedan serverades pinfärsk kokt torsk till lunch! Och på tal om fisk så serverades självklart Raggi´s egenfiskade räkor!
På sista turen började vulkanen Bárdarbunga sitt utbrott och det skämtades friskt om valuta för pengarna eftersom turen heter “Bland Vattenfall, Valar och just Vulkaner. Flera ville mena på att de hoppades på ett nytt askmoln så att de skulle bli kvar på Island. Här är bilder från sommaren som för tala för sig själva:

ph4

einar

matur

ph1

bad

IMG_8767

IMG_8922

magga

IMG_8787

1910637_10151907706478039_7124555039036761564_n

10360776_10151938727573039_7986275104892569359_n

mynd

10358124_10151924362793039_3194619125830477271_n

DSC09497

DSC09552

IMG_8763

IMG_8805

10470597_10151909018563039_7234654407063525922_n

10489857_10151906099418039_1883352199887687587_n

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek