Avel
Training
Utbildning

July 19th, 2015

Tävlingsdebut!

embi

Embla & och allas favorit, Þórshamar.

Tölt. Emil frá Efri-Mýrum 6 år och Sofia 15 år.

En trav som heter duga.

I dag åkte vi på en liten tävling i närheten. Och till allas stora förvåning ville Embla vara med och tävla vilket hon gjorde med den äran och dessutom på ovalbana utan ledare för första gången. Nyanlända Sofia startade Emil i ungdomsklassen och de kom 3:a vilket var mycket bra gjort då det var hästens första tävling och Sofia hade ridit honom 2 gånger innan och dessutom var vädret vidrigt kallt.

Snygga strängar!

En av de få soliga dagar vi haft i juli.

Förutom att vi lyckats pricka in höskörden på ett soligt och blåsigt dygn har vi den kallaste och blötaste sommaren på norra Island på 22 år! Inte kul alls men det är bara att bita i hop och jobba på. Nästa

 

July 10th, 2015

Riðum, riðum, riðum sem fjandinn….

Unghästarna som springer med lösa får träna traven och stärka ryggmuskulatur.

Valsafari. Vi fick se knölval på nära håll!

Delar av flocken dag 4.

En av våra guider, Hjalti, har stenkoll på läget.

Lotta och Askur, vinnare av Hléskógarkeppni 2015.

Vår fantastiske kock Anna Maria ( vit skjorta i mitten av bilden) såg till att alla la på sig några kilo under veckan.

Vår kära medhjälpare Mathilda blev intervjuvad av tysk TV vid Godafoss.

Lunchpaus bland sadlar och lavastenar.

Även hästarna fick vila i en fålla, helt byggd av lavastenar.

Hjalti tar ton.

Paus.

Selfietime! :)

 

Full fart över bron!

Värdinnan på Hléskógar på sin favorithäst Emil.

Hela härliga gruppen skålar i öl efter en lyckad riddag.

Över Laxá.

Längs åbankarna på två vita springare i täten.

Längs med Fnjóská.

I bland var det dimma på äkta isländskt manér.

Topp 3 av Hléskógarkeppni 2015. 1. Lotta 2. Mathilda 3. Susanne

Paus igen.

Hästarna tränas lösa innan turen.

Sandra och Andrea diskuterar ovalbaneteknik inför tävlingen.

….var den låt som sjöngs mycket flitigt förra veckan. Och rida som fan var precis vad vi gjorde. Nyligen avslutade vi sommarens första ridresa med lösflock. 60 hästar och 17 ryttare inklusive personal. Vi hade en toppenvecka tillsammans med ett härligt gäng från Sverige. Turen gick Hlékógar-Húsavík-Hléskógar med temat bland Vattenval, Valar och Vulkaner.  Bilderna talar för sig själva och här är även en text från en av deltagarna: “Nu är 22-23 mil avklarade på 7 dagar. Smala broar över vattenfall, vadat över strömande vatten, ätit grillat islandskött, färska räkor och torsk. Fantastisk mat, alltid med efterrätt, supergott (tack Anna-Maria). Fint å välskött boende. Jättebra hästar. Duktiga guider med massa kunskap och den största elogen till Sandra Marin som värdinna och hästmänniska. Tack Andrea, du är underbar! Tack Hjali för all kunskap och Matilda för stöttning. Det här gjorde ni BÄST!!”

June 27th, 2015

Våra hästar: Þraut frá Hléskógum

Þraut  (uttalas Thröjt) föddes en solig morgon 2010 och vi kunde nöjt konstatera att hon nedärvt pappa Þristur frá Feti (8.27 tot. Hederspremie) fina svartskäckiga färg. På mödernet är Þraut syster till Fruma (8.23), Stikla (8.48) och Glymur som gjort fina resultat på tävlingsbanan i Tyskland efter att vi sålt honom dit. Þraut är riden i ca. 2 månader och hon artar sig riktigt fint och just nu är hon på träning på annan ort då vi själva inte riktigt hinner med unghästar under sommarsäsongen. Liksom många av Þristurs avkommor finns det mycket tölt men Þraut har även pass som inte är lika vanligt. Þristur ger mestadels fyrgångshästar. T ex är både Knúsi och Darri, några av våra mest populära verksamhetshästar efter Þristur.
Det blir spännande att fortsätta utveckla detta lovande ungsto som säkerligen kommer att komma ut på banorna såsmåningom.

June 22nd, 2015

Hästsläpp, föl och ridgrupper

Våran flock släpps i hop med andra flockar.

 

Ännu odöpt Smári frá Skagaströnd dotter.

 

Bylting och son.

 

Som vanligt på denna tid på året är det fullt upp på alla håll och kanter. Nyligen har vi haft en grupp “storhästmänniskor” här från Sverige som blivit invigda i konsten att rida islandshäst. Både i form av lektioner och häftiga uteritter. Ett mycket lyckat arrangemang med ett härligt gäng som hade nära till både sång och skratt och som smittade av sig med positiv energi.  Och så här skriver två av dem:

“Naturen är vacker och storslagen. Hästarna är lugna och välutbildade med en härlig aktion vid ridning. Fantastiskt kul att få en inblick i och en känsla för hur det är att rida islandshäst”    

“Tack för senast! Gud vad fint att få vara tillsammans med er hos er! Och vilka härliga hästar du har! Och vilken pedagogisk ridning! Jag är nu nästan lika Islandsfrälst som de där hemma. Fast jag förstår att det inte alltid är bara guld och gröna skogar utan det finns baksidor överallt med hårda vintrar och att vara invandrare på Island”

Þruma var först ut att föla och det kom ett stoföl, helsyster till Stikla frá Efri-Mýrum (8.48 tot. och tredje helsystern efter Smári frá Skagaströnd). Brun med bläs och jag lyckades vara med under själva fölningen. Fantastiskt och vi har redan blivit kontaktade från flera håll om detta föl kan tänkas vara till salu.
Även Bylting (8.19 tot.) har fölat och det var flera personer som lyckades följa det via webkameran. Själva låg vi och sov på ett hotell i Reykjavik efter en lång och trevlig körning söderut med storhästgänget som avrudades med ett besök på den fantastiska fiskrestaurangen Sjávargrillið i huvudstaden. Bylting fick ett jättefint hingstföl efter Eldur frá Torfunesi (8.60) som vi tror stenhårt på som framtida hingstämne.
Bylting och fölet ägs av familjen Stenman i Norrland.
Unghästarna har blivit verkade och avmaskade och i vägkörda till ett underbart fjällbete söder om Akureyri där de kommer ha det bra tills vi hämtar hem dem i oktober och det är just det som vårt hästinsamlargäng ska få ta del av.

Från hiderbanan på storhäst till ovalbanan på islandshäst.

Hos oss får man såklart smaka på pinfärska räkor. Denna ridgrupp åkte t o m till båten och hämtade hem räkor själva.

Kristina och Saxi.

Hela “storhästgänget”

 

June 9th, 2015

Teknikens under: Till Island på en sekund!

Rätt brant att gräva ned stolp…..

Nu är äntligen nya webkameran uppe. Vi har gått med idén i flera år eftersom gården har egen fiberoptik och nu i dagarna fick vi tillfälle att köpa en riktigt bra kamera från Securitas.
Tanken är först och främst att stoägare ska utanför Island kunna följa sina inackorderade och högdräktiga avelsston inför och i bästa fall under fölning. Själva tittar vi  bara genom köksfönstret för att se om det är fölning på gång. Kameran är endast inställd på beteshagen framför huset och man måste logga in för att komma åt livesändningen.
Kontakta oss via mail eller sms för att få tillgång till inloggningen via denna länk:

http://194.144.98.87/doc/page/main.asp

Feedbacken hitintills har varit mycket positiv och som någon sa: “Fantastiskt att vara på Island på en sekund”.
Tanken är även att vi såsmåningom kommer kunna visa upp träningshästar via webkameran. Vi försöker även hinna med att dra nytt stängsel (Raggi kallar gårdsarbete för sitt andra jobb) i riktigt tuff och stenig terräng. Ingen annat än 2.5 m hörnstolp duger för att palla trycket från snömassor och hålla granngårdarnas får borta. Nya och supersnygga gårdsskylten är även den uppsatt. Den är specialgjord av ett företag i Akureyri och den är hur stor som helst! Så nu kommer varken gäster eller turister missa gården. I veckan har vi haft folk från New York, Tyskland, Singapore, Norge och i morgon är det inbokat från Californien. Island är inne nu och turistboomen bara växer och växer.

May 29th, 2015

Kallaste våren på 36 år

 

Här inne ligger Stiklas helsyster eller bror. Stona är sprickfärdiga och njuter av de få gröna grässtrån som hittat upp.

Här blir det BB avdelning inom några dagar.

Vädret är och kommer alltid vara en central del av livet på Island. Man styr sitt leverne efter vädret. Här är vädret extremt åt alla håll, växlar snabbt och vi kan räkna med att få tampas med både vulkanutbrott, askmoln och jordbävningar. Det är inte utan att man i bland längtar hem till Sverige för lite stabilt väder. För att inte tala om stekheta dagar på sandstranden, bada i havet och ljumma sommarkvällar i Stockholm. Vi har den kallaste våren på 36 år. Vår och försommarvärmen vill liksom inte riktigt infinna sig. Men vädret är inte heller dåligt. Två timmar efter att jag spridit konstgödslet började det stillsamt regna och det duggregnade i två dagar. Man kan inte ha mer tur med gödningen! Och lite sol på det i dag och 9 grader varmt så grönskan börjar komma till.

I normala fall brukar libbstickan ha nått en höjd på 1.20 meter i slutet av maj. Nu har den just börjat växa.

Verksamhetshästarna hålls kort på begränsat bete för tappa lite kilon efter vinterns fria tillgång på hö. Här på bild är Þórshamar, Saxi och Darri i bakgrunden.

När solen tittar fram blir allt grönt skönt. Embla hälsar på Sjarmi.

Vallarna suger åt sig och växer sakta men säkert.

Nu närmar sig ridresesäsongen med stormsteg. Sommarens första grupp kommer i mitten av juni och det är ett erfaret ryttargäng från Uppsala där de flesta aldrig varit på Island och än mindre ridit islandshäst. “De lever väl på luft och lava” var det någon som sa. Det blir en härlig utmaning och vi har även en hel del överraskande programpunkter för gruppen.

May 23rd, 2015

Våra hästar: Stikla frá Efri-Mýrum

Stikla vintern 2011. Foto: Höskuldur B. Erlingsson.

 

Högst bedömda Smáristoet i världen. Och inget dåligt sällskap. Notera även hur många avkommor som tävlats (Keppni).

Stikla är vår absoluta stjärna. Alla som känner oss vet att vi är stora fans till hingsten Smári frá Skagaströnd. Därför känns det särskilt roligt att ha fött upp, ridit in och tagit fram det högst bedömda stoet undan Smári. Det är bara världsmästaren Tindur frá Varmalaek som har högre bedömning än Stikla. Hon är bedömd till 8.11 för exteriör, 8.70 för ridegenskaper och 8.46 totalt. Stikla har erhållit 6 x 9.0 på bedömning. För kort tölt, tölt, trav, galopp, spirit och form under ryttare och hon placerade sig bland toppen på Landsmót 2014, då visad av både Guðmundur Björgvinsson och Þorvaldur Árni Þorvaldsson. Þorvaldur fick Stikla på träning några månader innan Landsmót förra året och hon blev snabbt en av hans favoriter. “Hún er algjör gæðingur” sa han.

stik2

Raggi och Stikla på Mývatn Open 2013.

Stikla har vunnit många priser. Här är ett handgjort vandringspris.

Jag började rida in Stikla som 4-åring och ganska snart stod det klart att det här blir något riktigt bra. Som 5-åring kvalade Stikla helt sonika till Landsmót med Raggi i sadeln. De skulle bara vara med för skojs skull på ett Landsmótskval i B-flokk och “råkade” få så bra poäng att de vann över ingen mindre än den kände tävlingshästen Freydir frá Leysingjsstödum som var solklar förhandsfavorit men som vackert fick stanna hemma för det var Stikla som representerade Blönduósklubben på LM 2011. Efter det har kurvan bara pekat uppåt. Vi har båda ridit henne i över 8.50 i B-flokk vid olika tillfällen och 2013 vann Stikla och Raggi den stora istävlingen Mývatn Open och de har även presterat 7.17  i tölt T1 som bäst. Stikla är en härlig häst med underbart “Smárilynne” men med mycket motor och drag under galocherna. Smáriavkommorna kan i bland komma sent med viljan men inte den här fuxferrarin som i bland (särskilt i finaler) kan bli het när det kommer hästar bakifrån och kräver diciplin vid uppvärmning och programridning för att “få henne i handen”. Stikla har en fantastisk utstrålning och ofta kommer folk fram efter tävlingar och shower och kommenterar just detta.

I final på istölttävling.

 

9.0 för trav. Landsmót 2014. Foto: Jón Björnsson.

9.0 för galopp. Landsmót 2014. Foto: Jón Björnsson.

Pigg som en mört redan som föl och nu ska Stikla själv bli mamma.

Jag tycker det är till en uppfödares fördel att ha ridit in och utbildat sin häst själv, då vet man precis vad man har i både styrka och svaghet vilket underlättar för ett hingstval. Här på Island har vi stor vetskap om hingstarna, både på pappret och “allmänt tycke”. Stikla går nu till avel på Hléskógar och hon ska i skrivande stund betäckas med ELIT hingsten Hágangur frá Narfastödum ( 8.31) som vi tror är en utmärkt match för henne. Stikla ägs till hälften av Agatha´s Yard ehf som i sin tur ägs av vår goda vän Yvonne Benzian som förövrigt har många fina hästar i sin “yard” här på Island. Vi ser såklart mycket fram emot att ha Stikla i avel då hon är ett av landets högst bedömda ston.

May 18th, 2015

Fullbokat!

vy

Förutom att bedriva verksamhet med ridgrupper och ridutbildning här på Hléskógar har vi även vårt gästboende på booking.com, bungalo.is och Airbnb. Och liksom de flesta andra inom turistnäringen på Island har vi fullbokat i sommar. I juni har vi 27 sålda gästnätter, i juli 26 och i augusti 22 sålda nätter. Och än så länge har vi fått mycket bra betyg. 8.8 i medelpoäng hos booking och fina omdömen på bungalo.is:

Yulia Kovalenko

We lived in the house for 1 week. We didn’t want to leave. The bedrooms are very comfortable beds. The house warm and cozy. The house is in a great location. From the house offers beautiful views of the Northern nature. On the farm many horses, communication with them is a great pleasure. For young children there is a trampoline. From home easy access to the most famous sights of Northern Iceland. We want to thank Sandra, owner of the farm. We wish her health and well-being. After relaxing in the house Sandra we wanted once again to visit Iceland.”

Julia Northcott

“This is a lovely place to stay, our group of 4 stayed for 2 nights in the winter. The house was warm and cozy and the beds are very comfy. The drive to/from Akureyri is only 20mins and this was in winter so not too far away. We arrived around sunset and the views were stunning. Like I said it is lovely place and it must be equally beautiful in the summer. Sandra, the owner was very good, helpful and friendly”.

TORE

En smutsig favorit. Þórshamar skos inför sommarsäsongen.

I går hade vi besök från USA och i veckan kommer gäster från England, Bägge Bland vattenfall, valar och vulkaner resorna i sommar är fullbokade liksom de två extra ridgrupper vi åtagit oss samt hästinsamlingen i höst.  Det blir sista ridresan vi arrangerar med lösflock på ett tag för som vi skrivit tidigare har vi bestämt oss för att ta ett sabbatsår från de större ridresorna under 2016. Däremot kommer vi snart presentera ett nytt spännande upplägg tillsammans med Flygande Pass i anknytning till Landsmót 2016 som går av stapeln på Hólar. Och hästinsamlingen 2016 är redan havlfull.
I april 2016 kommer vi att arrangera en weekendresa till den stora avel och showhelgen, Nordic Horse Festival, i Akureyri. Det kommer bli en mycket prisvärd resa med  show,skratt, fart, hingstar och besök på kända avelsgårdar så missa inte det!

May 18th, 2015

Våra hästar: Emil frá Efri-Mýrum

emil11

Emil & Raggi.

Här kommer vi nu börja presentera våra hästar. Först ut är Emil. Dagarna efter att Emil föddes på Efri-Mýrar (vår gamla gård) hade vi en ridgrupp från Sverige som genast lade märke till Emils fina steg och rörelser. “Honom behåller ni väl som hingst?”, sa de. Än i dag kommer de i håg honom och brukar påminna mig, “Vad var det vi sa?”.
Under höstens hästinsamling 2009 sålde vi Emil och han kastrerades året därpå. Då var tanken att han skulle exporteras till Sverige efter inridning. Men av olika anledningar blev det inte och nu i vintras fick vi chansen att köpa tillbaka Emil och det är vi väldigt glada för då vi båda är mycket förtjusta i honom.  Emil är 6 år och artar sig fint. Han har mycket bra gångarter och särskilt bra ökad tölt. Emil är efter Kompás frá Skagaströnd (8.43 tot.) och Elding frá Hauganesi, ett sto som Raggi tävlat på Landsmót och varit i A-final med på Islandsmót i T2. Emil påminner mycket om sina morbröder Eldjárn, Neisti, Fiðla Sólsker frá Hauganesi som alla är framstående rid och tävlingshästar och vi dyrkar detta Hauganes-blod. Fiðla frá Hauganesi har vi i avel just för hennes härliga tölt och lynnes skull.
Emil är smäcker, snygg och har ett gott lynne. Första gången han blev rakad under manen och magen stod han blixstilla och gillade läget. Han behöver strärka sin rygg mer och bakdel mer och man måste passa hullet på honom noga. När Emil hittat mer styrka, form och bärighet kommer vi börja tävla honom och det är något vi ser mycket fram emot för han blir en riktig vass sporthäst!

emil34

Träning hemma.

emil12

Tränsbett och inga boots.

emil2

På träning i Akureyri

emil14

På väg hem.

Emil som föl med mamma Elding.

May 10th, 2015

Hästar (och kaniner) dagarna i ända

Fina Hattur!

thor

Þórshamar.

Stona är högdräktiga och snön ligger tjock och hård på sina ställen.

Vintern vägrar släppa sitt grepp helt och vi har fortfarande minusgrader. Stona är högdräktiga och vi hoppas de kniper i flera veckor till så att gräset och vårvärmen hinner komma innan det är dags.
I förrgår hämtade vi hem 4-årige hingsten Hattur frá Hléskógum, e: Kvistur frá Skagaströnd (8.58) ee: Hróður frá Refsstöðum (8.39) u: Kylfa frá Frostastöðum (7.92) ue: Loftur frá Vatnsleysu (8.00) uee: Glampi frá Vatnsleysu (8.35). Hattur reds in förra hösten och ska nu vidareutbildas här hemma.  Åringarna har stått på stall några dagar och de lär sig snabbt att vara uppbundna och ledda.

De har avmaskats, chippats, fått selensprutor, verkats och två av dem har kastrerats. De får gå ut i flocken igen nu i veckan och i mitten av juni åker de på många kvadratkilometer stort fjällbete tills i oktober då vår hästinsamlargrupp från Sverige ska samla in dem. Förutom att träna unghästar och föl dagtid har det den senaste tiden varit intensivt på undervisningsfronten. I lördags kväll åkte vi med ett gäng hästar och elever för att träna i det fina ridhuset i Akureyri och i dag var det en lång dag med terminavslutning på vinterns ungdomskurs på gården Torfunes. På vanligt svenskt ridskolemanér hade jag infört regeln att om man ramlar av så måste man baka en tårta till sin ridlärare. Förutom hästar går det även en hel tid åt senaste tillskottet på gården, kaninungarna. Barnen och deras kompisar ägnar de  små hårbollarna stor uppmärksamhet medan de vuxna mest får jaga pappa kanin som är en riktig utbrytarkung. Han har t o m lyckats hoppa ut ur hingstboxen genom foderluckan ovanför krubban (!) och det mer än en gång.

sm

Sandra kollar av Menja frá Hléskógums chip. Menja är efter Hágangur frá Narfstödum (8.31) och Bylting frá Akureyri (8.19).

sm2
Líra har 91 i BLUP, bara ett öga och är därför oinriden. Men hon har visat sig vara ett utmärkt avelssto som ger stora, viktbärande avkommor med bra lynne och mycket tölt. Vad mer kan man önska sig?

Blædís frá Hléskógum 3 år. BLUP 121.

a

Emil frá Efri-Mýrum e: Kompás frá Skagaströnd (8.43) u: Elding frá Hauganesi utvecklas fint och har en fantastisk skritt.

2

Avramlingstårta från elever i Torfunes.

kanon

Så bedårande söta!

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek