Avel
Training
Utbildning

August 28th, 2015

Våra hästar: Framtíð frá Hléskógum

Framtid några dagar gammal.

Framtið, 3 år gammal.

Tölt med vinkellyft under sig själv. Framtid vinter 2015.

Smárisonen Viti frá Kagadahóli och Gisli Gislason på Landsmót. Foto: Ódinn Örn.

Det här är Framtíð frá Hléskógum. Hon är 3 år gammal och efter 9.5-töltaren Viti frá Kagaðahóli 8.26 totalt. (ee: Smári frá Skagaströnd 8.34 totalt.) och Líra frá Syðstu-Grund. Lira har genom sina avkommor bevisat sitt avelsvärde, mamma till 1. klass stoet Hind och hennes avkommor blir mycket stora, viktbärande med gott lynne och de töltar ganska direkt under ryttare. Framtíð är den avkomma efter Lira som vi tror allra mest på. Hon är vaken och har superfina rörelser med tryck i. Framtíð kommer att ridas in nu till senhösten när hon kommer hem från fjällbetet tillsammans med de andra “2012:orna” som förövrigt ska samlas in av vårat häsinsamlargäng från Sverige i oktober.

August 27th, 2015

Bylting och Sólrún, värdefull last

Tölt med vinkellyft redan.

Bylting och Bjarni.

I går var jag i väg med transporten och hämtade hem två första klass ston som varit borta i någon dryg månad. Bylting frá Akureyri (Ext: 7.79 Rid: 8.45. Tot. 8.19) har varit på betäckning hos Gangster frá Árgerði Ext: 8.16 Rid: 8.94 Tot. 8.63. Vid sidan har Bylting ett superfint hingstföl som imponerat på islänningarna efter Eldur frá Tofunesi (Ext: 8.61 Rid: 8.59 Tot. 8.60).
Bylting och Laki ägs av Annika Stenman och familj i Gällivare.

Sólrún visas upp på showen Fákar og Fjör, april 2015. Ryttare är Þorhallur “Lalli” Þórhallur Þorvaldsson.

Och så var det fina Sólrún frá Veðramóti som nyligen visades till en kanonbedömning av Bjarni Jónasson. Tyvärr fanns ingen fotograf på plats då vi själva var på semester. Sólrún hade sedan tidigare 8.26 för exteriör och fick nu 8.29 för ridegenskaper, totalt 8.28 och Bjarni (som även var den som visade Bylting) sa att han var mycket förtjust i Sólrún, en riktigt bra häst tycker han. Sólrún har gått inackorderad hos oss sedan hon var föl och vi har följt henne hela vägen vilket är mycket roligt när det går så här bra. Och faktum är att Sólrún är dräktig med Byltings son, Vefur frá Akureyri, en mycket lovande unghingst som har Spuni frá Vesturkoti ( Ext: 8.43 Rid: 9.25 Tot: 8.92) som pappa. Solrún ägs av Anne Järvinen, Kiruna som köpt henne som föl.

Att hålla på med uppfödning och avel är kostsamt, tar lång tid, är krävande  och i bland rätt motigt. Därför är det så roligt när det går bra och man kan “nära” sig på framgångarna för att samla energi och inspiration. Dom här två stona ingår nu i avelsstaben på Hléskógar b la tillsammans med Stikla (Ext: 8.11 Rid: 8.70 Tot. 8.46 tot) och hon är nu dräktig med Hágangur frá Narfastöðum (Ext: 8.41 Rid: 8.25 Tot: 8.31) och vi tycker att de har goda förutsättningar för att lämna fina avkommor med hög ridbarhet i framtiden.

Förövrigt går Bylting och Sólrún just nu i “livekamerahagen” så ägare och andra kan ta sig ett titt:

http://194.144.98.87/doc/page/main.asp

user: hestur
pass: hross

August 25th, 2015

Våra hästar: Sjarmi frá Hléskógum

Embla och Sjarmi.

Fet, skitig och lycklig efter en sommar med ston.

Uppvisning på bana som 3-åring. Foto: Heli Hirvelä/Finland.

Sjarmi som föl.

Sjarmi bär sitt namn med stolthet. Han är mycket sjarmig och har härlig utstrålning, inte minst under ryttare. Gångarterna är utmärkta och han har blodslinjer som vi är förtjusta i, pappa är Glymur frá Innri-Skeljabrekku (8.65 ridegenskaper som 4-åring och många framstående avkommor. Tyvärr avliden.) och mamma Smáradís frá Árbakka är efter Smári frá Skagaströnd (8.67 ridegenskaper och far till två världsmästare och en Landsmótsvinnare). Sjarmi är en 5-årig hingst som har varit objekt för fotografering och uppvisning sedan han var föl p g a sina flotta rörelser och härliga silversvarta/apekastade/kritvita man/färg. Med facit i hand var det kanske inte så bra att alltid visa upp honom i tid och otid.  Sjarmi började betäcka när han var två år gammal och avkommorna ser fina ut. Han har haft ögonen på sig p g a sin intressanta stam, rörelser och färg och när han var 3 år så började vi rida in honom. Känslig och vaken med stor intrigitet men mycket fina och jämna gångarter och det som gör honom särskilt spännande är hans lätthet och mjukhet i tölt. I våras skickades Sjarmi till en känd tränare för avvägning om visning och förväntningarna var höga. Det fungerade inte och han ansågs inte hålla måttet och vi tog hem honom igen efter 14 dagar och ett tag var vi villrådiga vad vi skulle göra.  Vi bestämde oss tillslut för att ta tre steg tillbaka, låta honom vila och skita i visning i år och låta honom komma igen till hösten och det beslutet känns nu bra. I höst tar vi upp träningen igen och låter Sjarmi själv bestämma takten och utan att påverkas på vad andra tänker eller tycker vad gäller tidsramen för att visa fram en hingst.

Arbetsgalopp

Mjuk och flott! 8 mm skor och utan boots.

Sjarmi bland lupiner sommar 2014. Foto: Benedikt Sveinsson.

Sjarmi med ston sommaren 2013. Vi har inte velat ta emot silverston till honom och islänningarna bryr sig inte så mycket om färg, därav tre fuxston denna sommar. Foto: Chanthal Jonkergouw.

August 4th, 2015

Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner!

Flocken i full fart över Mýrarkvisl.

Flocken på led. Hjalti håller koll.

På väg längs Fnjóskádalur.

Full fart över Fnjóská bron. Emil i täten.

Så här ser Vattenfall, Valar och Vulkan rutten ut. 24 mil till häst.

Vi har nyligen avslutat sommarens sista långa ridresa. “Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner” som blivit mycket populär och varit fullbokad se senaste 4 åren. Härligt gäng svenska gäster och underbara medarbetare (Hjalti, Anna-Maria, Þórgnýr, Silla, Himmi, Stebbi, Katrina, Lisa och Matilda). Vi hade mycket tur med vädret som förövrigt varit extremt dåligt i sommar. Hästarna gick som tåget och tempot (som vanligt) högt. Vi tar nu ett “sabbatsår” från de långa ridresorna med lösflock och lägger om konceptet till ridturer (med just de bästa bitarna från Bland Vattenfall, Valar och Vulkaner) och mer fokus undervisning, givetsvis med samma höga kvalitet på hästar. Vår första Ridspecial resa med detta tema 2016 (i anslutning till Landsmót)  är redan fullbokad inför 2016 och vi funderar på ett lägga ut en till i augusti 2016. Titta på denna underbara bildkavalkad från den gångna veckan som är tagna av Katarina Raker.

IMG_9185

Max är med och håller koll.

Bland lupinfält i Husavik

De mest svårfångade hästarna fångas in med snöre.

Den ridande kocken: Anna Maria.

Hela gänget på sina favorithästar.

IMG_9339

Max får simma.

IMG_9341

I genom vatten….igen. Stebbi och Halldór i täten.

IMG_9522

Bad i underbara Jardbödin.

Dubbelt upp med val!

IMG_9714

Förutom att se många knölvalar hade gruppen även stor fiskelycka! Här är Isabel med en torsk som senare blev till lunch.

IMG_9742

Matpaus vid Hraunsrétt.

IMG_9763

Vackra Vilborg frá Efri-Mýrum.

IMG_9826

Gudarnas vattenfall; Godafoss.

 

IMG_9835

Ylva får smaka på surhaj. Döm på hennes min vad hon tyckte om den…..

Medan vi sov borta i Husavik passade Fidla på att föla! Fantastiskt fint föl efter Askur.

Midnattsol i Húsavik.

July 19th, 2015

Tävlingsdebut!

embi

Embla & och allas favorit, Þórshamar.

Tölt. Emil frá Efri-Mýrum 6 år och Sofia 15 år.

En trav som heter duga.

I dag åkte vi på en liten tävling i närheten. Och till allas stora förvåning ville Embla vara med och tävla vilket hon gjorde med den äran och dessutom på ovalbana utan ledare för första gången. Nyanlända Sofia startade Emil i ungdomsklassen och de kom 3:a vilket var mycket bra gjort då det var hästens första tävling och Sofia hade ridit honom 2 gånger innan och dessutom var vädret vidrigt kallt.

Snygga strängar!

En av de få soliga dagar vi haft i juli.

Förutom att vi lyckats pricka in höskörden på ett soligt och blåsigt dygn har vi den kallaste och blötaste sommaren på norra Island på 22 år! Inte kul alls men det är bara att bita i hop och jobba på. Nästa

 

July 10th, 2015

Riðum, riðum, riðum sem fjandinn….

Unghästarna som springer med lösa får träna traven och stärka ryggmuskulatur.

Valsafari. Vi fick se knölval på nära håll!

Delar av flocken dag 4.

En av våra guider, Hjalti, har stenkoll på läget.

Lotta och Askur, vinnare av Hléskógarkeppni 2015.

Vår fantastiske kock Anna Maria ( vit skjorta i mitten av bilden) såg till att alla la på sig några kilo under veckan.

Vår kära medhjälpare Mathilda blev intervjuvad av tysk TV vid Godafoss.

Lunchpaus bland sadlar och lavastenar.

Även hästarna fick vila i en fålla, helt byggd av lavastenar.

Hjalti tar ton.

Paus.

Selfietime! :)

 

Full fart över bron!

Värdinnan på Hléskógar på sin favorithäst Emil.

Hela härliga gruppen skålar i öl efter en lyckad riddag.

Över Laxá.

Längs åbankarna på två vita springare i täten.

Längs med Fnjóská.

I bland var det dimma på äkta isländskt manér.

Topp 3 av Hléskógarkeppni 2015. 1. Lotta 2. Mathilda 3. Susanne

Paus igen.

Hästarna tränas lösa innan turen.

Sandra och Andrea diskuterar ovalbaneteknik inför tävlingen.

….var den låt som sjöngs mycket flitigt förra veckan. Och rida som fan var precis vad vi gjorde. Nyligen avslutade vi sommarens första ridresa med lösflock. 60 hästar och 17 ryttare inklusive personal. Vi hade en toppenvecka tillsammans med ett härligt gäng från Sverige. Turen gick Hlékógar-Húsavík-Hléskógar med temat bland Vattenval, Valar och Vulkaner.  Bilderna talar för sig själva och här är även en text från en av deltagarna: “Nu är 22-23 mil avklarade på 7 dagar. Smala broar över vattenfall, vadat över strömande vatten, ätit grillat islandskött, färska räkor och torsk. Fantastisk mat, alltid med efterrätt, supergott (tack Anna-Maria). Fint å välskött boende. Jättebra hästar. Duktiga guider med massa kunskap och den största elogen till Sandra Marin som värdinna och hästmänniska. Tack Andrea, du är underbar! Tack Hjali för all kunskap och Matilda för stöttning. Det här gjorde ni BÄST!!”

June 27th, 2015

Våra hästar: Þraut frá Hléskógum

Þraut  (uttalas Thröjt) föddes en solig morgon 2010 och vi kunde nöjt konstatera att hon nedärvt pappa Þristur frá Feti (8.27 tot. Hederspremie) fina svartskäckiga färg. På mödernet är Þraut syster till Fruma (8.23), Stikla (8.48) och Glymur som gjort fina resultat på tävlingsbanan i Tyskland efter att vi sålt honom dit. Þraut är riden i ca. 2 månader och hon artar sig riktigt fint och just nu är hon på träning på annan ort då vi själva inte riktigt hinner med unghästar under sommarsäsongen. Liksom många av Þristurs avkommor finns det mycket tölt men Þraut har även pass som inte är lika vanligt. Þristur ger mestadels fyrgångshästar. T ex är både Knúsi och Darri, några av våra mest populära verksamhetshästar efter Þristur.
Det blir spännande att fortsätta utveckla detta lovande ungsto som säkerligen kommer att komma ut på banorna såsmåningom.

June 22nd, 2015

Hästsläpp, föl och ridgrupper

Våran flock släpps i hop med andra flockar.

 

Ännu odöpt Smári frá Skagaströnd dotter.

 

Bylting och son.

 

Som vanligt på denna tid på året är det fullt upp på alla håll och kanter. Nyligen har vi haft en grupp “storhästmänniskor” här från Sverige som blivit invigda i konsten att rida islandshäst. Både i form av lektioner och häftiga uteritter. Ett mycket lyckat arrangemang med ett härligt gäng som hade nära till både sång och skratt och som smittade av sig med positiv energi.  Och så här skriver två av dem:

“Naturen är vacker och storslagen. Hästarna är lugna och välutbildade med en härlig aktion vid ridning. Fantastiskt kul att få en inblick i och en känsla för hur det är att rida islandshäst”    

“Tack för senast! Gud vad fint att få vara tillsammans med er hos er! Och vilka härliga hästar du har! Och vilken pedagogisk ridning! Jag är nu nästan lika Islandsfrälst som de där hemma. Fast jag förstår att det inte alltid är bara guld och gröna skogar utan det finns baksidor överallt med hårda vintrar och att vara invandrare på Island”

Þruma var först ut att föla och det kom ett stoföl, helsyster till Stikla frá Efri-Mýrum (8.48 tot. och tredje helsystern efter Smári frá Skagaströnd). Brun med bläs och jag lyckades vara med under själva fölningen. Fantastiskt och vi har redan blivit kontaktade från flera håll om detta föl kan tänkas vara till salu.
Även Bylting (8.19 tot.) har fölat och det var flera personer som lyckades följa det via webkameran. Själva låg vi och sov på ett hotell i Reykjavik efter en lång och trevlig körning söderut med storhästgänget som avrudades med ett besök på den fantastiska fiskrestaurangen Sjávargrillið i huvudstaden. Bylting fick ett jättefint hingstföl efter Eldur frá Torfunesi (8.60) som vi tror stenhårt på som framtida hingstämne.
Bylting och fölet ägs av familjen Stenman i Norrland.
Unghästarna har blivit verkade och avmaskade och i vägkörda till ett underbart fjällbete söder om Akureyri där de kommer ha det bra tills vi hämtar hem dem i oktober och det är just det som vårt hästinsamlargäng ska få ta del av.

Från hiderbanan på storhäst till ovalbanan på islandshäst.

Hos oss får man såklart smaka på pinfärska räkor. Denna ridgrupp åkte t o m till båten och hämtade hem räkor själva.

Kristina och Saxi.

Hela “storhästgänget”

 

June 9th, 2015

Teknikens under: Till Island på en sekund!

Rätt brant att gräva ned stolp…..

Nu är äntligen nya webkameran uppe. Vi har gått med idén i flera år eftersom gården har egen fiberoptik och nu i dagarna fick vi tillfälle att köpa en riktigt bra kamera från Securitas.
Tanken är först och främst att stoägare ska utanför Island kunna följa sina inackorderade och högdräktiga avelsston inför och i bästa fall under fölning. Själva tittar vi  bara genom köksfönstret för att se om det är fölning på gång. Kameran är endast inställd på beteshagen framför huset och man måste logga in för att komma åt livesändningen.
Kontakta oss via mail eller sms för att få tillgång till inloggningen via denna länk:

http://194.144.98.87/doc/page/main.asp

Feedbacken hitintills har varit mycket positiv och som någon sa: “Fantastiskt att vara på Island på en sekund”.
Tanken är även att vi såsmåningom kommer kunna visa upp träningshästar via webkameran. Vi försöker även hinna med att dra nytt stängsel (Raggi kallar gårdsarbete för sitt andra jobb) i riktigt tuff och stenig terräng. Ingen annat än 2.5 m hörnstolp duger för att palla trycket från snömassor och hålla granngårdarnas får borta. Nya och supersnygga gårdsskylten är även den uppsatt. Den är specialgjord av ett företag i Akureyri och den är hur stor som helst! Så nu kommer varken gäster eller turister missa gården. I veckan har vi haft folk från New York, Tyskland, Singapore, Norge och i morgon är det inbokat från Californien. Island är inne nu och turistboomen bara växer och växer.

May 29th, 2015

Kallaste våren på 36 år

 

Här inne ligger Stiklas helsyster eller bror. Stona är sprickfärdiga och njuter av de få gröna grässtrån som hittat upp.

Här blir det BB avdelning inom några dagar.

Vädret är och kommer alltid vara en central del av livet på Island. Man styr sitt leverne efter vädret. Här är vädret extremt åt alla håll, växlar snabbt och vi kan räkna med att få tampas med både vulkanutbrott, askmoln och jordbävningar. Det är inte utan att man i bland längtar hem till Sverige för lite stabilt väder. För att inte tala om stekheta dagar på sandstranden, bada i havet och ljumma sommarkvällar i Stockholm. Vi har den kallaste våren på 36 år. Vår och försommarvärmen vill liksom inte riktigt infinna sig. Men vädret är inte heller dåligt. Två timmar efter att jag spridit konstgödslet började det stillsamt regna och det duggregnade i två dagar. Man kan inte ha mer tur med gödningen! Och lite sol på det i dag och 9 grader varmt så grönskan börjar komma till.

I normala fall brukar libbstickan ha nått en höjd på 1.20 meter i slutet av maj. Nu har den just börjat växa.

Verksamhetshästarna hålls kort på begränsat bete för tappa lite kilon efter vinterns fria tillgång på hö. Här på bild är Þórshamar, Saxi och Darri i bakgrunden.

När solen tittar fram blir allt grönt skönt. Embla hälsar på Sjarmi.

Vallarna suger åt sig och växer sakta men säkert.

Nu närmar sig ridresesäsongen med stormsteg. Sommarens första grupp kommer i mitten av juni och det är ett erfaret ryttargäng från Uppsala där de flesta aldrig varit på Island och än mindre ridit islandshäst. “De lever väl på luft och lava” var det någon som sa. Det blir en härlig utmaning och vi har även en hel del överraskande programpunkter för gruppen.

© 2010-2013 Hestanet.net - Webdesign: blek